10 decembrie 2014

Bătaie de joc pe străzile pe care compania germană  Pfeiffer lucrează la proiectul european de apă şi canalizare
·        "Îşi bate joc pur şi simplu, de aceea trebuie strânsă un pic cu uşa şi aplicate sancţiuni de către serviciul de specialitate al Primăriei", reclamă consilierul local PSD, Eugen Girigan, "drumar" de profesie.
·        Firmele externe vin în România şi sublicitează, iar după ce câştigă, dau execuţia în subantrepriză, unor constructori locali cu muncitori slab pregătiţi sau necalificaţi, opiniează primarul Sucevei, Ion Lungu.
Alesul local PSD, Eugen Girigan, "drumar" cu stagii vechi pe infrastructură rutieră de rang judeţean, a remarcat, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, modul total necorespunzător în care lucrează compania germană Pfeiffer, câştigătoare a licitaţiei pentru  extinderea reţelelor de apă şi a celor de canalizare din municipiul reşedinţă. Specialistul Girigan reliefează că umplutura străzilor refăcute nu este compactată  conform procedurilor tehnice consacrate, iar drept urmare, pe unele artere, s-a turnat asfalt chiar şi de 4 ori. "Firma câştigătoare a proiectului nu lucrează în mod corespunzător. Am văzut-o lucrând şi în Germania, cu aspiratorul şi jetul de apă alături. Îşi bat joc pur şi simplu, de aceea trebuie strânşi un pic cu uşa şi aplicate sancţiuni de către serviciul de specialitate al executivului",  a accentuat Eugen Girigan.  
Primarul Ion Lungu spune că, în urma problemelor întâmpinate. ar putea chiar să-şi dea şi doctoratul în domeniu.  Edilul şef  sucevean relevă că, într-adevăr, calitatea lucrărilor lasă foarte mult de dorit, compania germană cu pricina, ca de altfel şi altele externe, câştigând licitaţii la preţuri sub oferta iniţială şi dând  execuţia în subantrepriză, unor constructori locali. În consecinţă, forţa de muncă din construcţii fiind plecată la muncă este graniţe, respectivele societăţi intervin cu muncitori slab pregătiţi sau necalificaţi.  "Aceleaşi firme care lucrează cu aspiratorul, vin aici şi sublicitează, subcontractează, la fel ca în tot judeţul, şi în toată România, fi că ne place sau nu ne place. Situaţia este una reală şi chiar şi i-am şi amendat", a iterat şeful administraţiei  municipale.      
·        "Indiferent ce îi punem să facă, este clar că Primăria trebuie să vină din urmă, să refacă aceste  străzi", a explicat Ion Lungu
Primarul evidenţiază că s-a făcut o inventariere a arterelor afectate, pentru repararea acestora, în bugetul pe anul 2015, fiind proiectată o sumă de 15 milioane de lei. 
Ieri, la sediul Primărie a avut ultima şedinţă de a analiză din acest an a stadiului lucrărilor din proiectul finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial-Mediu. Din 60 de străzi pe care se făceau intervenţii în luna august, în prezent se mai lucrează pe 6 artere, primarul Sucevei cerându-le constructorilor să consolideze cu piatra concasată porţiunile săpate şi rămase răscolite. Ion Lungu nu a exclus ca, pentru modul total lamentabil în care s-a lucrat în ultimul timp, să facă intervenţii la conducerea germană a Pfeiffer, constructorii putând fi sancţionaţi şi cu o amendă de până la 10.000 de lei. "Avem sute de străzi care trebuie refăcute, însă indiferent ce îi punem să facă, este clar că Primăria trebuie să vină din urmă, să refacă aceste  străzi", a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
 Obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia vizează 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea.