07 decembrie 2014

Termica avertizează Bioenergy
·        Transportatorul energiei termice atenționează producătorul că va plăti toate pagubele generate de oprirea centralei pe biomasă și sistarea furnizării agentului termic. 
·        Afectați vor fi circa 43.000 de consumatori casnici, 4 grădinițe, o creșă, 16 unități de învățâmânt și 11 instituții bugetare, activitatea în 6 școli gimnaziale, 8 colegii și în Universitatea "Ștefan cel Mare " putând fi perturbată.

Administratorii judiciari ai societății comerciale în insolvență Termica Suceava avertizează firma Bioenergy Suceava, în calitate de producător și vânzător al energiei termice, că aceasta din urmă contribuie la asigurarea serviciului public de alimentare cu apă caldă și căldură, iar potrivit prevederilor legale în vigoare, "acest serviciu nu poate fi întrerupt". Demersul survine amenințării repetate de oprire a noii centrale Termice pe biomasă, Bioenergy invocând neplata facturilor restante și imposibilitatea aprovizionării cu combustibil.    Administratorii judiciari MGA Insolvecy SPRL și Management Reorganizare Lichidare SPRL  pun în vedere că în cazul sistării furnizării agentului termic, afectați vor fi circa 43.000 de locuitori, 4 grădinițe, o creșă, 16 unități de învățâmânt și 11 instituții bugetare.  Pe de altă parte, modul de desfășurare a activității în 6 școli gimnaziale, 8 colegii și în Universitatea "Ștefan cel Mare " va fi perturbat, iar condițiile de locuit din internate nu vor respecta normele privind protecția igienei publice și sănătății. Aceștia a atrag atenția Bioenergy asupra faptului că întreruperea furnizării energiei termice către Termica poate duce la pierderi nerecuperabile de producție, precum și la avarii majore ale sistemului de transport, distribuire și furnizare,  stricăciuni cauzate de îngheț. Administratorii judiciari arată că, în conformitate cu contractul dintre cele două firme, "vânzătorul  este obligat să plătească despăgubiri în cazul deteriorării unor instalații de transport, distribuire și transformare a agentului termic, din vina  dovedită a vănzătorului". Pe de altă parte, despăgubiri trebuie plătite și în situația "deteriorării instalațiilor interioare aparținând utilizatorului sau a îmbolnăvirii utilizatorilor colectivi sau individuali". "În cazul apariției unor astfel de situații, considerându-vă implicați direct, am fi nevoiți să ne îndreptăm, împotriva societății dvs, toate acțiunile de recuperare a unor eventuale prejudicii. Pentru a evita orice neajunsuri legate de neasigurarea serviciului public, în spiritul  respectării reglementărilor specifice acestui sector de activitate, vă rugăm să aveți disponibilitatea de a indentifica împreună soluții constructive de depășire a acestei situații de blocaj financiar, în scopul comun de a asigura un serviciu de calitate beneficiarilor noștri și ăî interesul societăților noastre", se evidențiază în adresa trimisă Bioenergy de către administratorii judiciari ai Termica.