04 decembrie 2014

Amenzi vechi de 20 ani, în valoare de 11 milioane de lei, neîncasate la Primăria Suceava 
·        Contravenienţii sunt, în majoritate, persoanele fizice, iar cele mai multe amenzi - peste 50% din total -  au fost date la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
Primăria municipiului Suceava are de încasat, din sancţiuni contravenţionale aplicate pentru încălcarea prevederilor legale din competenţă, amenzi  istorice de peste 11 milioane de lei. "Avem de încasat, în continuare, amenzi de circa 110 de miliarde de lei vechi şi pe care  purtăm după noi de 20 de ani", a iterat primarul urbei reşedinţă de judeţ.   

Şeful executivului sucevean relevă că respectivele debite sunt reportate de la un an la altul în bugetul de venituri şi cheltuieli al administraţiei locale, perturbând execuţia bugetară. Lungu precizează că iniţiativa legislativă privind transformarea obligaţiilor neachitate în muncă în folosul comunităţii este blocată între Senat şi Camera Deputaţilor, ocupantul fotoliului din Areni opinând că legiferarea acesteia din urmă ar duce, în mare parte, la rezolvarea problemei. "Din păcate acea iniţiativă, de transformare a amenzilor în muncă în interesul comunităţii, este rămasă undeva între cele două Camere. Acesta este lucrul cele mai important. Altfel, dăm amenzi pe care nu le încasăm, le purtăm după noi de la un an la altul şi dăm o imagine neclară în bugetul Primăriei", a precizat şeful administraţiei locale. Contravenienţii sunt, în majoritate, persoanele fizice, iar cele mai multe amenzi - peste 50% din total -  au fost aplicate la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Lungu nu crede că în privinţa sancţiunilor  contravenţionale s-ar putea pune problema unei amnistieri fiscale, soluţia fiind cea echivalării amnzilor cu prestaţie în folos public. "Nu se pune problema anulării acestora. Multe sunt pe numele persoanelor fizice, circa jumătate dintre acestea fiind amenzi de circulaţie. Eu cred că, în condiţiile în care pot fi transformate în muncă folosul comunităţii, ar fi tentant, atât pentru cei care au de plătit, cât şi pentru Primărie", a explicat primarul de Suceava, Ion Lungu.