30 decembrie 2014

Cluster agricol în zona montană a judeţului Suceava
·        Lucrurile trebuie făcute în mod ştiinţific, în caz contrar nu vom mai avea mari şanse pe o piaţă concurenţială, este de părere preşedintele CJ, Ioan Cătălin Nechifor.
În judeţul Suceava vor fi puse bazele unui cluster agricol, adică ale unei structuri asociative din care vor face parte asociaţii şi producători individuali, Consiliul Judeţean, instituţiile publice de profil şi primăriile Dorna Candreni, Coşna, Poiana Stampei şi Vatra Dornei. Anunţul este făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, după o vizită făcută, în luna decembrie, împreună cu consilieri judeţeni şi producători din zona de munte, în Bergland, Austria, la o asociaţie de crescători de animale cu peste 5.000 de fermieri asociaţi. Nechifor spune că, pe durata a 3 zile, sucevenilor li s-au prezentat atât ferme moderne, cât şi ferme clasice, facilităţi de agroturism, precum şi unităţi de ameliorare zootehnică şi genetică, de care cu toţii au rămas puternic impresionaţi. 
„Chiar dacă România este foarte mult în urmă faţă de un asemenea sistem performant, decizia celor care au participat este să facem funcţional - chiar dacă cu eforturi importante -, un sistem similar şi în judeţul nostru. Aceasta pentru că Suceava rămâne, în continuare, judeţul cu cea bine dezvoltată componentă legată de zootehnie, mai ales de zootehnia din zona montană”, subliniază Nechifor, recunoscând că demersul nu este deloc simplu.  Potrivit şeful CJ Suceava, noua structură ar putea accesa fonduri europene disponibile în exerciţiul 2014-2020, astfel încât să construiască un sistem similar  celui vizitat în Austria. Nechifor susţine că fermierii din zona montană aderă din ce în ce mai mult la ideea asocierii şi beneficiile acesteia, conştientizând  că doar numai în acest fel pot fi un actor puternic în relaţiile cu statul, cât şi o forţă pe piaţă. În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean, proiectul ar avea şansele devină unul regional, prin atragerea judeţelor Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Mureş. „Agricultura, mai ales cea din zona montană, nu se mai poate practica doar în mod tradiţional, în familie, ci lucrurile trebuie făcute mai aplicat, în mod ştiinţific, cu şcoală în spate, cu certificare. Pentru că, altfel, nu vom mai avea mari şanse pe o piaţă concurenţială”, a explicat Ioan Cătălin Nechifor.