04 decembrie 2014


Bugetul local sucevean pe anul 2015, sub semnul fragilității majorității din Consiliul Local
·        "Vreau să construiesc bugetul cu toate grupurile de consilieri, în așa fel încât să clarificăm lucrurile, iar atunci când intrăm în plen, să-l putem vota", anunță șeful executivului, Ion Lungu.
Conducerea Primăriei municipiului Suceava declanșează seria consultărilor cu sucevenii, în cadrul asociațiile de proprietari, în vederea fundamentării proiectului bugetului local pe anul 2015.

"Voi avea, la fel ca și în alți ani, dezbateri pe cartiere, cât și cu organizațiile neguvernamentale, oamenii de afacere și, nu în ultimul rând, cu consilierii locali", a precizat șeful municipalității, Ion Lungu. Primarul Sucevei precizează că, întrucât majoritatea este una fragilă, în scopul stabilirii liniilor directoare ale bugetului de venituri și cheltuieli din următorul exercițiu bugetar, se va întâlni și cu membrii deliberativului. Aceasta în ciuda faptului că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proiectul de buget este "emanație" a executivului, iar consilierii locali pot să vină cu propuneri și amendamente, să aprobe sau respingă proiectul în cauză. "Voi avea mai multe rânduri de consultări cu consilierii locali, având în vedere faptul că nu este o majoritate clară în Consiliul Local. Vreau să construiesc bugetul cu toate grupurile de consilieri, în așa fel încât să clarificăm lucrurile, iar atunci când intrăm în plen, să-l putem vota. Deși legea spune foarte clar  că este atributul primarului, nu intenționez să vin cu un proiect de buget în legătură cu care consilierii să spună că nu au fost consultați", explică șeful executivului sucevean, adăugând că între timp, sunt inventariate problemele urgente pentru anul 2015. Ion Lungu spune că, printre acestea se numără asfaltarea  celor 80 de străzi afectate de extinderea rețelelor de apă și a celor de canalizare, pentru care se va propune o alocare bugetară de minim 15 milioane de lei.  Reamintim că bugetul local al municipiului Suceava pentru anul în curs a fost votat la valoarea de 234,16 milioane de lei, respectiv la secţiunea de funcţionare 164,53 de milioane de lei, iar 69,63 de milioane de lei la cea de dezvoltare. După cum se poate observa, aceasta din urmă are o pondere de 30% în totalul bugetului, „un lucru bun în actualele condiţii de criză”, după cum a apreciat edilul şef Ion Lungu, care  mai precizat că 70% din cele 60 de milioane de lei de la investiţii reprezintă venituri din fonduri europene. La cheltuieli, învăţământul are alocat peste 45% din total, 1,5 milioane de euro reprezentând investiţii şi reparaţii la unităţile  şcolare, în timp ce 6 milioane de lei sunt salariile cadrelor didactice. Transporturile au alocate 20,27% din buget, însă, şi în acest an, suma cea mai mare, de 4,1 milioane de euro(11,29%), a fost prevăzută a merge la serviciile de termoficare. Reparaţiile la străzi, din fonduri proprii, au fost dimensionate la 3 milioane de euro, salubritatea- la 1,7 milioane de euro; iluminatul public- la 1 milion de euro; apa şi canalizarea- la 0,75 de milioane de euro, iar transportul în comun de călători a avut prevăzut 0,74 milioane de euro.