08 decembrie 2014

Tensiuni între acţionarii firmei producătoare de energie termică Bioenergy
·        Primarul Ion Lungu crede că oficialii acţionarilor Adrem Invest şi Schweighofer Holzindustrie ar trebui invitaţi cât mai repede la o masă a discuţiilor, astfel încât să-şi expună punctul de vedere în faţa reprezentanţilor autorităţilor municipale.
·        Edilul şef susţine că există lemn pentru lună de funcţionare, însă, din cauză că nu şi-a primit banii, Schweighofer nu îl dă în consum.
Între acţionarii societăţii comerciale Bioenergy Suceava, administrator al centralei în cogenerare pe biomasă şi producător de energie termică pentru municipiul Suceava, există o stare de tensiune, este de părere primarul Ion Lungu.
Şeful administraţiei municipale a făcut referire în special la firma austriacă Schweighofer Holzindustrie, care potrivit edilului-şef, are resturi lemnoase depozitate în curtea Bioenergy din Lunca Sucevei, însă le pune cu reţinere la dispoziţie.
"Dacă mergem astăzi în curte la Bioenergy - iar eu am fost de vreo 10 ori în ultimele două luni -, vom vedea că, poate, există lemn pentru vreo lună de funcţionare mai puţin friguroasă. Din păcate, acest lemn se dă cu linguriţa. Cei de la Schweighofer nu vor să-l dea în consum, pe motiv că nu s-a făcut plata", a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu recunoaşte că Bioenergy are de încasat, prin Termica, sume de la consumatorii casnici, însă accentuează că, la momentul intrării în parteneriat şi punerii la dispoziţie a terenului necesar materializării investiţiei, autorităţile locale au fost de bună credinţă. Lungu crede că oficialii acţionarilor Adrem Invest Bucureşti şi Schweighofer Holzindustrie ar trebui invitaţi cât mai repede la o masă a discuţiilor, astfel încât să-şi expună punctul de vedere în faţa reprezentanţilor autorităţilor municipale. "Există această şicanare permanentă, că mai dăm energie termică doar  o săptămână sau încă 3 zile. Că sunt nişte datorii de încasat de la populaţie este un lucru cert. Încercăm să le achităm, însă nu mai putem să funcţionăm aşa. Este clar că suntem într-un mare pericol. Dacă firma Bioenergy nu face din timp aprovizionarea, există posibilitatea ca în perioada Sărbătorilor să vrea să se aprovizioneze, dar să nu mai aibă cine să-i aducă biomasă",  subliniază primarul Sucevei.

Primarul  reamintit că a orientat de la bugetul local 1 milion de lei către Termica şi că intenţionează ca, în decembrie, înspre Bioenergy să vireze tot 1 milion de lei. Însă, aceste fonduri nu sunt suficiente, în condiţiile în care racordaţii la sistemul centralizat de termoficare nu vor achita factura curentă, respectiv cea pe luna noiembrie, în valoare de circa 2 milioane de lei. "Fiind mai puţin angajat politic, o spun în modul cel mai sincer şi cu toată responsabilitatea, dacă populaţia nu plăti, eu, ca primar, nu pot să garantez că în această iarnă va fi căldură şi apă caldă", conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.