11 decembrie 2014

Într-o perspectivă optimistă,
Depozitul ecologic din Moara, deschis pentru deşeurile sucevene începând cu jumătatea lui 2015
·        "Acesta termen este valabil în măsura în care va trebuie desemnat operatorul de pe platformă, însă cu toţii ştim cum se întâmplă de regulă, cu acele contestaţii la licitaţii", a precizat edilul-şef Ion Lungu.
·        Întrucât vechiul "Călău" a fost închis de autorităţile de mediu, gunoiul adunat de pe raza reşedinţei de judeţ este transportat şi depozitat pe o platformă autorizată temporar pe teritoriul comunei Ipoteşti.
Începând de la jumătatea anului 2015, municipiul Suceava îşi va putea transporta deşeurile menajere la noul depozit ecologic de la Moara, amenajat în cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor", a declarat ieri, Ion Lungu, primarul Capitalei de judeţ. Primarul a menţionat că, totuşi, acesta este un termen optimist, în condiţiile în care - aşa după cum a informat Consiliul Judeţean -, testele la staţia de epurare a levigatului  vor fi încheiate pe 15 ianuarie, după care ar urma declanşarea procedurii de desemnare a operatorului de pe platformă.  "Acesta este valabil în măsura în care va trebui desemnat operatorul, iar cu toţii ştim cum se întâmplă de regulă, cu acele contestaţii la licitaţii", a precizat edilul-şef sucevean, adăugând că a avut o implicare consistentă în proiectul promovat încă din 2006.  În momentul de faţă, întrucât vechiul "Călău" a fost închis de autorităţile de mediu, gunoiul adunat de pe raza reşedinţei de judeţ este transportat şi depozitat pe o platformă autorizată temporar pe teritoriul comunei Ipoteşti. Aceasta este  administrată de firma Diasil Service, cantităţile adunate în ultimii 2 ani pe acest amplasament fiind obligatoriu a fi ridicate şi duse la depozitul din comuna Moara, aşa cum impune Agenţia pentru Protecţia Mediului. "Este o depozitare temporară care presupune costuri suportate de Primăria municipiului Suceava. În măsura în care se va deschide groapa ecologică, va trebui să trebui să transportăm acolo aceste deşeuri.  Am vorbit la Consiliul Judeţean şi sperăm ca în luna ianuarie să fie finalizate probele la staţia de tratare a levigatului, existând şi să fie rezolvată acea problemă a desemnării operatorului care să gestioneze activitatea de pe platformă. Sperăm ca aceste activităţi să se încheie cât mai repede, astfel încât să putem depozita definitiv aceste deşeuri la Moara", a subliniat primul gospodar al Sucevei, Ion Lungu.   Proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” prevede construirea a 2 depozite ecologice judeţene; a unei staţii de sortare; a 3 staţii de transfer şi a 5 centre de colectare a deşeurilor, dintre care 2 pentru extinderea staţiilor de transfer existente. Totodată, inclusă este construirea de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor reziduale; închiderea actualelor depozite neconforme şi achiziţionare de echipamente de colectare, respectiv de euro-containere, unităţi de compostare individuală şi tocătoare. Valoarea proiectului este de 218.045.617 de lei fără TVA, adică 51.761.570 euro. Durata de implementare este de 52 luni, contractul de finanţare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. Finanţarea nerambursabilă este de 184.626.330 de lei, fără TVA, adică de 43.828.209 de euro.