04 decembrie 2014

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:
Termica și Bioenergy sunt condamnate să funcționeze
·        Termica ar trebui să facă economii și să respecte acel "gentleman agrement", potrivit căruia 42% din încasările curente să fie virate în conturile Bioenergy.
·        Dacă  sunt interesați să beneficieze de încălzire în luna decembrie, în perioada următoare sucevenii ar trebui să scoată din portofele măcar 2 milioane de lei.
"O spun cu toată responsabilitatea, aceste două societăți sunt condamnate să funcționeze", a declarat ieri, într-o conferință de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, pe fondul războiului declarațiilor dintre conducerile Bioenergy și Termica, firme care asigură serviciul de alimentare cu apă caldă și căldură din reședința de județ.   Poziția ediului-șef  survine unor informații potrivit cărora producătorul Bioenergy ar reduce cantitatea de agent termic livrat, cauza constând în aceea că transportatorul, distribuitorul și furnizorul Termica nu-și respectă angajamentele lunare de plată. "Nu am primit informații oficiale că se reduce funcționarea cu un cazan la Bioenergy. Nu am o adresă oficială până la acest moment, însă, sigur, totul se învârte în jurul banilor. ", subliniază ocupantul fotoliului din Areni.
Lungu spune că, de cealaltă parte, chiar dacă nu a mai fost parafat acordul cu pricina, Termica trebuie să facă economii și să respecte acel "gentleman agrement", potrivit căruia 42% din încasările curente de la consumatorii casnici să fie virate în conturile producătorului de energie termică pe biomasă.  "Bioenergy încasează, totuși, o parte din energia termică publică pentru populație, prin acel certificat  pentru funcționarea în sistem de cogenerare", susține Lungu.
Primarul Sucevei a precizat că, săptămâna aceasta, de la bugetul local, înspre Termica, va fi îndreptată suma de 1 milion de lei, însă principala problemă rămâne ritmul neacoperitor în care populația își onorează facturile curente și restanțele. Astfel dacă  sunt interesați să beneficieze de încălzire în luna decembrie, cât și în continuare, în perioada următoare sucevenii ar trebui să scoată din portofele măcar 2 milioane de lei.  "Repet, pentru a nu știu câta oară, sucevenii trebuie să plătească măcar factura curentă. În luna octombrie, am spus că  trebuie să adunăm 1 milion de euro, însă am încasat doar 30% din această sumă", a reliefat șeful administrativului municipal sucevean, Ion Lungu.

În ultima perioadă, Primăria Suceava a virat către producătorul în cogenerare de energie termică 3 milioane de lei, dintre care 2 milioane d elei, de la Guvern, iar 1 milion de lei din vistieria locală, cu titlul de avans pentru procurarea de combustibil, așa cum legea prevede.