17 decembrie 2014

Termica cere Primăriei să-i achite plătească pierderile de peste 2 milioane de euro
·        Conducerea administraţiei locale susţine că, în perioada 2009-2013, a finanţat lucrări în valoare de peste 108 milioane de lei, reprezentând circa 35% din necesarul pentru reabilitarea întregului sistem de transport şi distribuire.
Societatea comercială în insolvenţă Termica se adresează Primăriei municipiului Suceava, solicitând autorităţilor locale să se conformeze la plata pierderilor din sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Astfel, pentru luna octombrie respectivele pierderi s-ar ridica la aproape 260.000 de lei. Operatorul din Lunca Sucevei nu este la primul demers de acest gen, iar conform somaţiei remise conducerii administraţiei municipale, „valoarea totală a deconturilor pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de transport, distribuire şi  furnizare a energiei termice în sistem centralizat, pentru perioada 9 octombrie 2013-31 octombrie 2014 este de 10,59 de milioane de lei”. Potrivit celor de la Termica, pierderile invocate a fi induse de prestarea serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice se compun din cele de pe reţelele aparţinând municipiului Suceava, cât şi din prejudiciul cauzat de neaprobarea, în Consiliului Local, a tarifului pentru gigacalorie, avizat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunale.        
·        Primăria este la zi cu plata subvenţiei către Termica, plăţile fiind de circa 13,8 milioane de lei.

De cealaltă parte, conducerea administraţiei locale susţine că, în perioada 2009-2013, a finanţat, în cadrul programului „Termoficare 2016-2015, căldură şi confort”,  lucrări de investiţii în valoare de peste 108 milioane de lei, reprezentând circa 35% din necesarul pentru reabilitarea întregului sistem de transport şi distribuire. Astfel, potrivit celor asumate de executivul din reşedinţa de judeţ, pierderile la cantitatea de căldură intrată în respectivul sistem s-au diminuat până la aproximativ 33%. „Continuarea acestor lucrări se va face etapizat, în funcţie de alocările bugetare, şi va  de termina reducerea pierderilor de la 33 la 20% din cantitatea de căldură cumpărată, respectiv din cea intrată în reţeaua de transport. După finalizarea investiţiilor, pierderile se vor menţine constante, în limita a 20%”, susţine primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul-şef sucevean reliefează că în vederea acoperirii diferenţei dintre preţul local şi cel de facturare efectiv către populaţie, de la bugetul local s-a fost făcut un efort substanţial, constând în plăţi de circa 13,8 milioane de lei, Primăria fiind la zi cu plata subvenţiei către Termica. Nu în cele din urmă. Ion Lungu reaminteşte că, prin HCL nr. 234 din 16 octombrie 2014,  s-a majorat preţul local pentru energia termică desinată consumatorilor casnici la nivelul de 317,44 de le i pe gigacalorie(inclusiv TVA), precum şi tariful pentru agenţii economici, până la 256 de lei pe gigacalorie(exclusiv TVA).