01 decembrie 2014


Autoritățile locale sucevene pregătesc alternativa la Termica 
·        "Termica, această verigă care aduce numai pierderi Primăriei și cetățenilor, trebuie eliminată", a punctat consilierul indepndent, Adrian Arămescu.  
·        "Trebuie să avem pregătite structuri, astfel încât să putem continua, mai departe, cu transportul, distribuirea și furnizare a energiei termice", a reliefat șeful executivului județean, Ion Lungu
Municipiul Suceava ar putea avea o direcție proprie cu, personalitate juridică, prin intermediul căreia va administra și exploata sistemul centralizat de termoficare din reședința de județ. Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care primarul Sucevei, Ion Lungu, este împuternicit să depună la Guvernul României un memorandum prin care s-ar putea face derogare de la legislația în rigoare, iar autorităților locale li se va permite să înființeze noua structură și să preia 157 de salariați ai actualului operator Termica. Societatea se află în procedură de insolvență, iar programul de reorganizare judiciară ar putea fi contestat de firma de servicii de alimentare cu apă, canalizare și epurare ACET Suceava. "Nu are rost să ne ascundem și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Se știe că societatea Termica este în insolvență și că planul de reorganizare este contestat. Dacă, Doamne ferește!, se aprobă acele contestații, ne trezim cu o problemă cât casa, și va trebui să găsim o soluție în Consiliul Local. Și, de aceea, trebuie să avem pregătite acele structuri, astfel încât să putem continua, mai departe, cu transportul, distribuirea și furnizare a energiei termice", a reliefat șeful executivului județean, Ion Lungu.  
Pe lângă soluția delegării directe către un compartiment al autorității locale, proiectul de hotărâre prevedea, ca variantă alternativă, și constituirea unei societăți comerciale a Consiliului Local, căreia să i s-ar fi putut delega gestiunea  serviciului respectiv. Consilierul independent Adrian Arămescu  a evidențiat că înființarea unei societăți a autorităților locale este mai mult decât necesară. "Termica, această verigă care aduce numai pierderi Primăriei și cetățenilor, trebuie eliminată. Verdictul este clar: societatea merge înspre dizolvare. Cei care au de recuperat bani își vor lua conductele și fierul vechi, după care vor pleca. Însă noi trebuie să fim pregătiți", a punctat Adrian Arămescu.  
·        Demersul survine eșecului Comsie de negociere pentru atribuirea serviciului către Thermonet Suceava.
Însă, consilierii noului PNL s-au împotrivit propunerii, motivând că este nevoie de cheltuieli relativ mari de înființare și capitalizare a firmei, și că, odată înscrisă la licitația de preluarea a gestiunii, aceasta din urmă ar putea pierde competiția. Reprezentatul PNL, Lucian Harșovschi a recunoscut că mai bine de 1 an, Consiliul Local "se învârte în jurul cozii" și că, de asemenea, Comisia de negociere din care a făcut parte a avut  parte de eșec în ceea ce privește  atribuirea serviciului către Thermonet. În opinia noilor liberali, Înființarea Direcției amintite are menirea de a nu lăsa descoperit serviciul de transport, distribuire și furnizare a agentului termic, în cazul în care Termica ar intra în faliment. Acest lucru s-ar putea după 6 decembrie, dată la care planul de reorganizare judiciară a societății din Lunca Sucevei ar fi respins.  "Dacă planul de reorganizare este respins, Termica intră în faliment, după care s-ar putea să mai meargă o lună-două.  Noi mai spus-o clar, gestiunea directă este cea mai eficientă variantă după concesiune", a iterat Lucian Harșovschi.

În termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii de Consiliu Local, primarul Ion Lungu  va prezenta în plenul deliberativului rezultatele la care a ajuns ca urmare intervențiilor pe lângă executivul central.