11 decembrie 2014

Ajutoarele europene în produse alimentare sosesc în Suceava cu 13 tiruri 
·        Întrucât se apropie Sărbătorile şi se anunţă mare îmbulzeală, pachetele nu se vor mai împărţi al Primăria din Burdujeni, ci la fostele depozite CONSUC, poliţişti locali fiind mobilizaţi pentru a  asigura ordinea şi a preveni eventualele incidente.      
Primăria municipiului Suceava ia măsuri speciale în vederea preîntâmpinării problemelor care s-ar putea ivi la împărţirea ajutoarelor în produse alimentare din stocurile comunitare de intervenţie pentru persoanele cele mai de favorizate. Şeful administrativului local, Ion Lungu, a făcut cunoscut ieri, într-o conferinţă de presă, că se doreşte evitarea busculadelor, motiv pentru care vor fi împărţite bonuri de ordine pentru maxim 400 de beneficiari pe zi. Edilul-şef crede că aglomeraţia  va fi mare, mai ales că se apropie Sărbătorile de iarnă, iar pentru mulţi dintre cei îndreptăţiţi respectivele ajutoare înseamnă certitudinea că vor avea ce pune pe masă. În acest sens, mobilizaţi vor fi lucrătorii Poliţie Locale, care vor monta şi garduri de protecţie. "Este o acţiune destul de complexă, având în vedere faptul că vin şi Sărbătorile de iarnă. Sunt multe persoane care aşteaptă aceste produse de la Uniunea Europeană, iar a noi încercăm să ne organizăm, pentru că am văzut ce se întâmplă prin ţară, cu oameni care stau al coadă şi câte 2 zile. De aceea vrem să face liste de aşteptare şi să menţinem ordinea cu Poliţia Locală, cu garduri, să nu fie îmbulzeală", a declarat primarul Sucevei Ion Lungu.  
În municipiul Suceava primele transporturi ajung începând de luni, cele 299 de tone de produse alimentare fiind  aduse de la Bucureşti cu nu mai puţin de 13 tiruri. Întrucât Primăria din Burdujeni este neîncăpătoare, acestea vor fi descărcate la fostele depozite ale CONSUC, închiriate special în acest scop, unde, de altfel, cel mai probabil de miercurea viitoare, va avea loc şi înmânarea efectivă a pachetelor către beneficiari. Cei care se vor prezenta să-şi ridice drepturile vor avea asupra lor cuponul adus acasă de poştaş, precum şi buletinul de identitate. Persoanele care nu au primit cupoane şi fac parte din una dintre categoriile de beneficiari, vor fi trecute pe liste suplimentare, iar ajutoarele le vor fi distribuite mai târziu, după aprobarea lor.          

Primăria Suceava are în evidenţă 6.324 de beneficiari, Prefectura asigurând că există rezervă şi pentru înscrişii de pe listele suplimentare. Fiecare pachet conţine 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr, 6 kg de făină, 6 kg de mălai, 2 pungi de paste făinoase, 8 conserve de carne de porc, 6 conserve de carne de vită şi 10 cutii de conservă de pate de ficat. Conform H.G. nr. 799, din 19 septembrie 2014 primesc ajutoare familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 400 de lei; pensionarii cu o pensie sub 400 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 400 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.