30 mai 2014

Sindicaliştii din termoficare:
Falimentul Termica este ţinta reală a Primăriei Suceava
·        Concedierea a 276 de salariaţi, urmare a deschiderii procedurii de faliment, va reprezenta, în afara dramei din vieţile acestora, o creştere a ratei şomajului cu 5%”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor.

Sindicatele „Prometeu” şi „Liber independent” de la societatea în insolvenţă Termica Suceava agreează planul de reorganizare propus de Unicom Holding, cel mai mare creditor de al firmei de termoficare. Printr-un comunicat de presă liderii sindicaliştilor, Iordănel Secrieru şi Doru Mireuţă, relevă că se exprimă în acest sens tocmai datorită avantajelor de ordin social şi economic ale planului Unicom Holding, respectiv continuarea activităţii Termica şi menţinerea locurilor de muncă ale celor 276 de actuali salariaţi.  „Raportat la numărul total de 5.354 de şomeri existenţi în Suceava şi localităţile arondate, concedierea a 276 de salariaţi, urmare a deschiderii procedurii de faliment, va reprezenta, în afara dramei din vieţile acestora, o creştere a ratei şomajului cu 5%”, se arată în comunicatul de presă al celor două sindicate. 
Sindicaliştii subliniază că nu se află la prima confruntare cu  asemenea măsuri radicale, în urma aplicării Strategiei privind dezvoltarea şi eficientizarea Termica, aprobată în 2010 de AGA şi Consiliul Local, au fost desfiinţate 208 locuri de muncă, iar salariaţii în cauză au fost disponibilizaţi colectiv. La fel, în 2013, în baza Planului de disponibilizare aprobat de deliberativul municipal  sucevean,  victime ale concedierii colective au căzut încă 295 de angajaţi ai societăţii de pe malul râului Suceava.  „Astfel, este mai mult decât evidentă politica acţionariatului societăţii Termica, din 2010 şi până în prezent, axată pe intenţia de a desfiinţa această societate, acum prin propunerea de deschidere a falimentului, în lipsa unor soluţii practice care să restabilească dezechilibrul creat prin astfel de măsuri. Falimentul Termica este ţinta reală a Primăriei Suceava”, opinează liderii de sindicat, Iordănel Secrieru şi Doru Mireuţă, susţinând că „se fac tot felul demersuri de contestare a Planului de reorganizare a Termica propus de creditorul majoritar Unicom Holding şi aprobat de Adunarea Creditorilor, din data de 5 mai 2014. Sindicaliştii sunt de părere că planul amintit garantează locurile de muncă, asigură primirea salariilor restante, fiind favorabil inclusiv debitoarei Termica, firmă care îşi poate continua activitatea, cât şi creditorilor, care îşi pot acoperi creanţele.