Printr-un proiect
elveţian,
Conversia de la creşterea
vacilor de lapte la cea bovinelor pentru carne
·
Sucevenii consumă carne de vită în cantităţi mici, dar
prin organizarea colectării aceasta ar putea lua calea exportului, inclusiv în China.
Creşterea bovinelor pentru carne este o alternativă la vacile
pentru lapte, mai ales în condiţiile în care acesta din urmă este obligat să se
încadreze în rigorile europene privindnumrul de germeni şi celule somatice, a
opinat, recent, în Suceava, Gheorghe Neaţă, director general în cadrul
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, menţionând că, în ciuda
demersurilor europene privind implementarea cotelor de lapte, „nu s-a reuşit schimbarea, în mare măsură, a
fermelor tradiţionale româneşti”. Oficialul MDAR a prezentat crescătorilor de
animale din judeţul Suceava un proiect susţinut de Elveţia, ţară care s-a
oferit, prin Ministerul Agriculturii din Berna şi un colectiv de specialişti,
să ajute România să înfiinţeze centre pilot. Un asemenea centru ar consta
dintr-o fermă cu circa 300 de vaci cu adăposturi şi utilităţi mecanizate
ieftine, care să livreze, anual, într-un anumite areal, între 50 şi 100 de
femele, care să conducă la înmulţirea efectivelor. „Astfel, pas cu pas,
s-ar putea ajunge, pe teritoriul României, la metisarea unui efectiv de
aproximativ 1 milion de capete. Considerându-se că producţia de lapte necesară
consumului intern şi exportului de produse lactate s-ar putea realiza cu
500.000 de vaci - noi avem la ora actuală un efectiv matcă de 150.000 - ar
rămâne milionul amintit să producă carne”, a arată directorul general. Acesta
subliniat că vacile pentru carne se pretează foarte bine la condiţiile din
judeţul Suceava, nefiind nevoie de îngrijire şi furajare sofisticate. O asemenea vacă ar produce 10-12
kg de lapte doar pentru consumului zilnic al viţelului, la înţărcarea, adică la
7 luni, acesta ajungând să cântărească circa 300 kg. În aceste condiţii,
sacrificarea pentru carne, fără se pune la socoteală şi îngrăşarea până la 500 kg, va depăşi cu mult încasările din eventuala
vânzare a laptelui. Neaţă susţine că
sucevenii consumă carne de vită în cantităţi mici, dar că prin organizarea
colectării, aceasta ar ajunge la export, inclusiv în China. „Deja, la
nivelul judeţului, există foarte mulţi crescători care folosesc în gospodăriile
proprii însămânţarea artificială sau monta naturală cu tauri din rase de carne,
producând viţei de carne, care trebuie selectaţi, colectaţi şi aduşi în centre
de îngrăşare pentru a fi sacrificaţi sau a fi exportaţi în viu”, a evidenţiat Gheorghe Neaţă, director general
în cadrul MADR. În judeţul Suceava există circa 170.000 de bovine, dintre care
110.000 reprezintă efectivul
matcă(70.000 în zona alpină). Partea elveţiană va veni cu animalele şi specialiştii,
autorităţile româneşti urmând a asigura terenurile şi adăposturile
necesare.