15 mai 2014

Insolventa Termica, actualul prestator, este singurul ofertant pentru preluarea serviciului de transport al energiei termice
·        Îndoielile asupra temeiniciei demersului Termica sunt legate, în principa,l de faptul că firma  de termoficare  din Lunca Sucevei are suspendată licenţa de operare încă din iunie 2013.
Societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava, actualul operator, este sigurul ofertant la licitaţia pentru delegarea prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energie termice. Anunţul a fost făcut ieri, de către Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, după ce, la ora 9.00, a expirat termenul limită pentru înregistrarea ofertelor. Astfel, prima încercare a autorităţilor sucevene de a anunţa un nou prestator de servicii în domeniu a eşuat, deoarece, în  conformitate cu Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, republicată în 2013, pentru desemnarea unui câştigător trebuiau depuse cel puţin 3 oferte eligibile. „Până la ora de referinţă,   s-a depus o singură ofertă de către societatea comercială Termica Suceava. Este clar că va trebui să reluăm procedura în termen de maxim 60 de zile, aşa cum spune legea, dar noi sperăm să o reluăm mai repede, în 30 de zile”, a declarat şeful municipalităţii sucevene. Lungu precizează că la cea de a doua etapă, este obligatorie, de asemenea, înregistrarea a 3 oferte eligibile, iar în situaţia care şi de această dată se va înregistra un eşec, se va trece la procedura de atribuire prin negociere directă a serviciului, cu unul dintre participanţii la etapele anterioare de licitaţie. Primarul a ţinut să nu comenteze eligibilitatea singurului ofertant Termica Suceava, precizând că în acest sens urmează a se pronunţa Comisia de licitaţie, din care Ion Lungu nu face parte. Îndoielile asupra temeiniciei demersului Termica sunt legate, în principal, de faptul că firma  de termoficare  din Lunca Sucevei are suspendată licenţa de operare încă din iunie 2013. Pe de altă parte, rezervele constau şi în aceea că un operator aflat în procedură de insolvenţă ar putea să facă faţă exigenţelor prestării  serviciului şi în următorii 20 de ani.
Până acum, cinci firme au achiziţionat de la Primăria municipiului Suceava caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru delegarea prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei  termice. Este vorba despre operatorul titular în insolvenţă Termica Suceava, Elsaco Botoşani, Adrem Bucureşti, Bioenergy Suceava şi Unicom Holding, acesta din urmă fiind cel mai mare creditor al actualului concesionar al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. „Sunt convins că la cea dea doua etapă a licitaţiei se vor prezenta şi celelalte societăţi. Nu are nicio o relevanţă faptul că nu au venit la etapa întâi, acestea putând intra, dacă este cazul la etapa finală, de negociere  directă”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.    

Contractul de concesionare pe care Termica îl avea încheiat cu Primăria municipiului Suceava a expirat pe 31 martie, iar consilierii au prelungit valabilitatea respectivei convenţii. Potrivit unei hotărâri aprobate de Consiliul Local, printr-un act adiţional Termica s-a ales cu o prelungire a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizarea a energiei termice până pe 24 iunie 2014.