13 mai 2014

Până la 40 de suceveni cer zilnic debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare    
·        În fiecare zi, alţi 20 de consumatori se debranşează ilegal, administratorul special al Termica avertizând că o coborâre sub pragul critic de 17.000 de abonaţi va duce la grave disfuncţiuni în sistem.  
·        Nimeni nu trebuie să plece din sistem fără aprobare şi să lase datorii către Termica, sfidând autorităţile”, a accentuat Ion Lungu.
Foarte mulţi proprietari suceveni de apartamente aleg soluţia debranşării de la sistemul centralizat de termoficare şi dotării cu alte  surse de încălzire, a semnalat ieri, în cadrul unei întâlniri cu preşedinţii de asociaţii de proprietari, Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al societăţii în insolvenţă Termica Suceava. Oficialul firmei din Lunca Sucevei a reliefat că începând cu încheierea sezonului de furnizarea a agentului termic pentru încălzirea locuinţelor, la finele lunii aprilie, zilnic până la 40 de suceveni se prezintă la Termica  cu cereri de debranşare de la reţele de alimentare cu apă caldă şi căldură. Dumitrescu pune în vedere că fenomenul este unul îngrijorător, coborârea sub puntul critic de 17.000 de abonaţi - faţă de circa 22.000, în prezent - putând duce la grave disfuncţiuni ale sistemul centralizat sucevean de termoficare. „De la întreruperea furnizării încălzirii, se depun la sediul Termica circa 35-40 de debranşare de cereri pe zi. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că încă 10-20 pe zi derulează debranşarea fără nicio aprobare, iar după ce termină lucrările ne pun în faţa faptului împlinit şi, practic, nu mai avem ce face. Există o masă critică şi la acest sistem de termoficare, iar dacă trecem sub un număr minim de  consumatori, apreciat la 17.000-18.000 de apartamente, activitatea nu va mai putea fi desfăşurată în condiţii rezonabile”, atrage atenţia administratorul special al Termica. Dumitrescu a  făcut apel la şefii asociaţiilor de proprietari, cât şi la proprietarii de pe scările de bloc, să nu privească fenomenul ca pe o simplă formalitate şi să-şi dea cu uşurinţă acordul pentru debranşare, „pentru că, din cauza inconvenientelor, situaţia va fi foarte grea”.
·        Coborârea sub pragul de rentabilitate va avea drept consecinţă creşterea tarifului la energia termică.

 Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este de părere că o coborâre sub pragul minim de rentabilitate de minim 17.000 de consumatori casnici ar avea drept consecinţă creşterea tarifului la energia termică, întrucât costurile vor avea o altă repartizare.  „Am mai spus-o şi altă dată, noi nu ţinem pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat. Însă, în acelaşi timp, nimeni nu trebuie să plece fără aprobare şi să lase datorii către Termica, sfidând autorităţile”, a accentuat Ion Lungu.  Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al firmei de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice a ţinut să mai precizeze că situaţia de incertitudine financiară, creată de neplata serviciilor, nu va permite efectuarea strictelor lucrări anuale de revizii şi  reparaţii din sistem. „Trebuie să găsim o soluţie pentru că, indiferent cine va desfăşura activitatea în perioada de iarnă, există nişte puncte nevralgice în sistem, pe care trebuie să le rezolvăm, pentru a nu ne trezi cu nişte situaţii forte neplăcute”, a subliniat Ovidiu Dumitrescu.