25 mai 2014

Într-un singur an,
În judeţul Suceava, cu peste 1.000 de pensionari mai puţin
·        La începutul anului, pensia medie de asigurări sociale de stat calculată în judeţ era cu 11,7% sub media înregistrată la nivel naţional, cea de 811 lei.
·        În cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Suceava se afla pe locul 4 din punct de vedere al mărimii pensiei medii lunare, înaintea judeţelor Vaslui şi Botoşani.  

Judeţul Suceava are mai puţini pensionari, relevă datele făcute publice zilele acestea de Direcţia Judeţeană de Statistică. Astfel, potrivit sursei citate, în ultimul trimestru al anului 2013, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat era de 139.297 de persoane, în scădere cu 121 de persoane faţă de trimestrul anterior. Însă, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2012, la finele ultimului trimestru al lui 2013, numărul  mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ se diminuase 1.089 cu persoane, adică cu aproximativ 1%. Conform informării DJS, la sfârşitul trimestrului al patrulea al anului 2013, pensia medie de asigurări sociale de stat din judeţul Suceava a fost de 716 lei, cu 27 de lei mai mare faţă de pensia medie din trimestrul IV al anului  2012. Astfel, la sfârşitul anului trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat calculată în judeţ era cu 11,7% sub media înregistrată la nivel naţional, cea de 811 lei. 

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor, a fost, în ultimul trimestrul al anului trecut  de 1,46. În cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava se află pe locul 4 din punct de vedere al mărimii pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat, pensii mai mari fiind înregistrate în judeţele Bacău(806 lei), Iaşi(796 lei) şi Neamţ(772 lei), pensii mai mici având pensionarii din Vaslui(681 lei) şi Botoşani(661 lei). Pensionarii de asigurări sociale de stat existenţi în judeţul Suceava în trimestrul al patrulea al anului 2013 reprezentau 19,9% din numărul mediu al pensionarilor din Regiunii de Dezvoltare Nord-Est şi 3,0% din media naţională. Judeţul Suceava este plasat pe locul 11 pe ţară, în ordine descrescătoare, din punctul de vedere al numărului mediu de pensionari de asigurări sociale şi pe poziţia a 34-a, în aceeaşi ordine, din perspectiva mărimii pensiei medii de asigurări sociale de stat.