09 mai 2014

Ziua Europei,
Proiecte pe bani europeni în fiecare localitate suceveană
·        Programarea este cheia succesului în Europa şi va trebui să o aducem şi la noi acasă”, susţine şeful administrativului judeţean sucevean, Cătălin Nechifor.
Autorităţile judeţene sucevene aşteaptă răspunsul Comisiei Europene la Acordul-cadru de finanţare pentru perioada 2014-2020, înaintat de România la Bruxelles. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă prilejuită a de aniversarea Zilei Europei, că judeţul Suceava va avea ca prioritate, în noul „şeptenal” european, depunerea de proiecte de infrastructură de alimentare cu apă, canalizare, tratare-epurare şi de drumuri judeţene, precum şi altele privind dotările imobilelor de utilitate publică, precum unităţile şcolare şi căminele culturale. „Urmează să discutăm în concret cu primarii din judeţ, astfel încât, în perioada care vine să cu proiecte pe bani europeni fiecare localitate suceveană. Efortul este unul consistent, însă planul nostru este ca, odată ştiindu-se liniile de finanţare, programele operaţionale, ghidele de finanţare, să purtăm discuţii cu toţii primarii, indiferent de culoarea politică, astfel încât să nu fim extrem de concurenţiali”, subliniază şeful administraţiei judeţene. Nechifor adoptă această poziţie după ce, în programarea europeană 2007-2014, anumite criterii de punctare a cererilor de finanţare, mai ales cele din cadrul Măsurii 3.3.2, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, i-au pus pe mulţi şefi de administraţii locale în situaţia de a depune proiecte fără şanse de aprobare. „Astfel, s-au pierdut  resurse, pentru că studiile şi proiectele costă bani şi, din păcate, foarte multe dintre ele nu au fost finanţate”, a reliefat preşedintele Consiliului Judeţean.  Nechifor este de părere că, noile proiecte vor fi promovate în funcţie de nevoile prioritare ale comunităţilor locale, în acest mod putându-se evita risipa de resurse financiare şi concurenţa „oarbă” între unităţile administrativ-teritoriale, obţinându-se, în schimb, o accedere mai eficientă la fondurile comunitare nerambursabile.

Şeful executivului judeţean sucevean se exprimă în favoarea unei mai stricte programări, chiar dacă planificarea, prin celebrele „cincinale” comuniste, mai este şi astăzi la originea multor prejudecăţi. „Am lucrat 7 zile pe integrare europeană, în domeniul proiectelor europene, am fost şi europarlamentar, şi pot să spun că acest cuvânt, programarea - care poate nu place -  este cheia succesului în Europa, şi va trebui să o aducem şi la noi acasă”, a explicat şeful administrativului judeţean sucevean, Cătălin Nechifor. România a depus, pe 31 martie, la Uniunea Europeană, Acordul-cadru de finanţare pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeană având la dispoziţie 90 de zile pentru a da un răspuns un răspuns oficial autorităţilor de la Bucureşti. Documentul a fost asumat în urma discuţiilor multiple dintre reprezentanţii părţii române şi cei ai Comisiei Europene, Acordul-cadru incluzând toate programele operaţionale şi axele de finanţare, pe domenii de activitate.