Inspectorii sanitari
veterinari caută pe afaceriştii cu carne de cal pe post de carne de vită
·
Controale au loc după ce, în 2013, la nivel european a
izbucnit un scandal privind substituirea cărnii de vită cu cea de cabalină,
suspectându-se că aceasta din urmă ar fi provenit din România.
Inspectorii sanitari veterinari
suceveni desfăşoară, zilele acestea, acţiuni de control prin care urmăresc
descoperirea eventualelor cazuri de comercializare a carne de cal pe post carne
de vită. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Vasile Semeniuc, lucrătorii
specializaţi ai instituţiei procedează la ridicarea de probe din depozite şi
unităţi de procesare cărnii. Controale vor dura până la finele lunii în curs, au loc în baza unei
note de serviciu, şi implică toate inspecţiile sanitare veterinare din ţară. Dr.
Semeniuc precizează că aceasta impune
„auditarea” tuturor unităţilor de abatorizare a bovinelor şi porcinelor,
respectiv de procesare a „cărnii roşii”. „Verificată este, în primul
rând, existenţa autorizaţiei la aceste unităţi de abatorizare, îndeplinirea
condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, provenienţa animalelor intrate
în unitate, existenţa documentelor de
însoţire pentru acestea, dar şi a crotaliilor”, a evidenţiat Vasile
Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA, adăugând că vor fi controlate, de
asemenea, carcasele de animale, respectarea „trasabilităţii”, precum şi modul
de ambalare şi etichetare. Verificărilor sunt parte a programului Agenţiei
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, întocmit în
conformitate cu indicaţiile Comisiei Europene. Acţiuni de acest gen sunt organizate periodic după ce, în 2013, la
nivel european a izbucnit un scandal
privind substituirea cărnii de vită cu cea de cabalină, suspectându-se că
aceasta din urmă ar fi provenit din România.