21 mai 2014

Licitaţia pentru noul operator de transport agent termic, reluată de Zilele Sucevei
·        Rămân optimist că vom avea, în continuare, oferte la a doua licitaţie”, a declarat primarul Ion Lungu.
Licitaţia pentru delegarea prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic  din municipiul Suceava va fi reluată pe 23 iunie. Anunţul a fost  făcut de către primarul Ion Lungu, care precizat ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, că au fost obţinute, în acest sens, aprobările Autorităţi Naţionale pentru Reglementare Serviciilor Comunale(ANRSC) şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ANRMAP). La cea de a doua etapă, este obligatorie, înregistrarea a 3 oferte eligibile, iar în situaţia care, şi de această dată, se va înregistra un eşec, se va trece la procedura de atribuire prin negociere directă a serviciului, cu unul dintre participanţii la etapele anterioare de licitaţie. „Rămân optimist că vom avea, în continuare, oferte la a doua licitaţie. Aceasta deoarece, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind serviciile publice comunitare, pentru a se ajunge, eventual, la cea de a treia fază, respectiv negocierea directă, o firmă trebuie să fi participat la una dintre etapele anterioare”, a arătat edilul-şef.   La prima licitaţie, pe 14 mai, cu ofertă în vedere concesionării s-a prezentat doar operatorul titular în insolvenţă Termica Suceava, însă caiete de sarcini achiziţionaseră Elsaco Botoşani, Adrem Bucureşti, Bioenergy Suceava şi Unicom Holding, acesta din urmă fiind cel mai mare creditor al actualului prestator al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.
·        Indiferent de rezultatul analizei ofertelor, pentru a avea apă caldă, sucevenii trebuie să-şi achite datoriile către Termica.

Pe de altă parte, de menţionat este faptul că, pe 24 iunie, adică în cea de doua zi de după licitaţie, expiră licenţa pe care Termica o are de la ANRSC în vederea prestării serviciului de  transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în municipiul Suceava. Şeful administraţiei locale crede că branşaţii la sistemul centralizat de termoficare nu trebuie să fie îngrijoraţi, însă cu o condiţie, aceea a achitării contravalorii serviciilor de care beneficiază.  „Cred că vom găsi o soluţie, să vedem cum vom asigura, în continuare, apa caldă în municipiul Suceava. Însă, principala preocupare a populaţiei trebuie să fie achitarea facturilor curente şi restante către Termica, pentru că de aici poate veni, cel mai repede, suspendarea furnizării apei calde”, a reliefat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.  Câştigătorul licitaţiei de delegare prin concesionare, de pe 23  mai,  ar trebui să preia 157 de salariaţi ai Termica, de un punctaj dublu urmând a se bucura ofertantul care se angajează să facă investiţii din fonduri proprii în conductele de transport şi distribuire. Totodată, favorizat ar putea fi competitorul care va opera serviciul la un tarif mai mic decât cel de 159 de lei pe gigacalorie.