06 mai 2014

Două propuneri de planuri pentru reorganizarea  insolventei Termica 
·        Declararea falimentului „nu ar avea logică şi temei real, deoarece există condiţii de revitalizare a activităţii”, crede administratorul special Ovidiu Dumitrescu.
Adunarea Generală a Creditorilor de la Termica analizează cele două planuri de reorganizare judiciară. Primul dintre ele se referă la reorganizarea firmei, aflată în insolvenţă, prin administratorii speciali, iar a doua variantă este propusă de principalul creditor, Unicom Holding, societate care are de recuperat de la operatorul din Lunca Sucevei 23 de milioane de lei. Suma reprezentă contravaloarea cărbunelui livrat în sezonul rece 202-2013, inclusiv penalităţile de întârziere. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu a opinat că, în urma analizei, „va fi aprobat un plan sau nici unul”, în acest din urmă caz, lăsat de înţeles fiind faptul că nu ar rămâne - potrivit procedurilor legale – decât trecerea declararea falimentul producătorului, distribuitorului şi furnizorului de energie termică. Dumitrescu a ţinut să precizeze că o „asemenea variantă nu ar avea logică şi temei real, deoarece există condiţii de revitalizare a activităţii”. Hotărârea Adunării Generale a Creditorilor va fi validată prin hotărâre a instanţei, nefiind exclusă introducerea unor serii de contestaţii sau solicitări de clarificare.
Societatea comercială Termica a ajuns în situaţia reglementată de Legea nr.86/2006 privind procedura insolvenţei, după o lungă perioadă de probleme economico-financiare. În momentul în care starea lucrurilor a devenit evidentă din acest punct de vedere, la 11 iunie 2013, Consiliul de Administraţie al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanţei şi a cere Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi reorganizarea activităţii societăţii. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societăţii există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi că, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind de 45,64 de milioane de lei.

Potrivit Legii nr. 85/2006, executarea planului de reorganizare nu poate depăşi 3 ani, acesta având la bază principiul egalităţii de tratament a creditorilor care fac parte din aceeaşi categorie.    La data de 10 octombrie 2013, în tabelul preliminar al creanţelor erau înscrişi 38 de creditori, totalul creanţelor acestora fiind de 71,93 de milioane de lei, dintre care 29,95 de milioane de lei sunt creanţe chirografare. În cazul în care, în termen de 6 luni de la întrunirea împrejurărilor legale nu se solicită Tribunalului deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul societăţii comerciale datornice poate intra sub incidenţa legii penale.         Nu în cele din urmă, de menţionat este faptul că licenţa de transport, distribuire şi furnizarea a expirat din luna iunie 2013, iar în situaţia în care aceasta nu va fi reînnoită, Termica Suceava nu va putea participa la licitaţia publică de atribuire prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic în sistem centralizat pe care o va organiza Primăria municipiului Suceava.