12 mai 2014

Judeţul Suceava, beneficiar al apartenenţei la spaţiul european   
  • Suceava se află „într-o situaţie favorabilă” în ceea ce priveşte şi etapa a doua POS-Mediu,  judeţul putând fi primul, la nivel naţional, care depune această aplicaţie în valoare de circa 190 de milioane de euro.
Parcursul european al judeţului Suceava capătă un contur tot mai precis, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, relevând  acest traiect printr-o serie de indicatorii privind finanţările nerambursabile  atrase. Astfel, în 2013, valoarea plăţilor europene directe pe suprafaţă acordate fermierilor prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) s-au ridicat la 50,3 milioane de euro, în timp ce subvenţiile per capita ajunse la crescătorii animale au însumat 11,2 milioane de euro. „Iată, deci, dintr-un foc, peste 60 de milioane de euro, cu un impact direct şi efect clar demonstrat al importanţei apartenenţei la spaţiul european. Este un efect benefic pentru cei care sunt gospodari, care trăiesc în mediul rural şi muncesc în agricultură”, a subliniat Nechifor.  La acestea se adaugă, tot în cadrul politicii agricole, fondurile accesate prin măsurile Planului Naţional de Dezvoltare Rurală şi proiectele derulate prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi,  Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP). Pe această latură, anul trecut, în judeţ au fost făcute plăţi de circa 38 de milioane de euro, Suceava ocupând locul întâi, din acest punct de vedere, în Regiunea de Dezvoltare Nord Est. 
Şeful administraţiei judeţene a reamintit de proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Suceava”,       unul amplu al cărei valoare se ridică la 64 de milioane de euro, precum şi despre cel de modernizare  a Aeroportului „Ştefan cele Mare” Suceava, investiţiile în unitatea aeroportuară suceveană fiind dimensionate la 37 de milioane de euro. Menţionat este proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare, implementat în cadrul Programului Operaţional Sectorial-Mediu, în 7 aglomerări urbane din judeţ, cu o valoarea iniţială de 120 de milioane de euro. Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei  este un proiect de anvergură finanţat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, sumele accesate pe această cale  fiind de circa 11,7 milioane de euro. Cătălin Nechifor nu a uitat dotarea cu utilaje şi mijloace specializate de intervenţii în situaţii de urgenţă, proiect derulat la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord Est, prin Asociaţia „EuroNEST”. Judeţul s-a ales cu ambulanţe, autospeciale pentru descarcerare şi maşini de intervenţii la incendii, în perioada următoare, respectiv până în sezonul rece,  în Suceava  trebuind să ajungă mai multe auto-freze pentru deszăpezire şi o auto-şenilată”. Prin promovarea şi aderarea la conceptul de e-guvernare, în 2013 judeţul Suceava a accesat două proiecte cu specific, respectiv de dotare cu echipamente informatice şi sisteme integrate de date la nivelul a 15 unităţii administrativ-teritoriale, valoarea finanţărilor atrase  totalizând de 3 milioane de euro. În derulare sunt, de asemenea, o serie întreagă de proiecte transfrontaliere din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, acestea axându-se pe „ceea ce înseamnă mediu, bazinele hidrografice Prut şi Nistru, precum şi turismul în părţile de sud şi de nord ale Bucovinei”. Preşedintele Consiliului Judeţean a evidenţiat şi depunerea, din economiile realizate în cadrul Programului Operaţional Regional, a 22 de proiecte pentru reabilitarea a tot atâtea obiective şcolare din judeţ.
Pe de altă parte, Suceava se află „într-o situaţie favorabilă” în ceea ce priveşte şi etapa a doua POS-Mediu,  judeţul putând fi primul, la nivel naţional, care depune această aplicaţie, în valoare de circa 190 de milioane de euro. „Evident, mai există foarte multe alte proiecte importante, cu dimensiuni  variabile, la Spitalul Judeţean Suceava şi la Muzeul Bucovinei, dar şi cele de promovare turistică”, a încheiat şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor.