07 mai 2014

Cinci firme au cumpărat caiete de sarcini pentru licitarea serviciului sucevean de transport al energiei termice  
·        Interes manifestă operatorul titular Termica Suceava, Elsaco Botoşani, Adrem Bucureşti, Bioenergy Suceava şi Unicom Holding, acesta din urmă fiind cel mai mare creditor al insolventei din Lunca Sucevei.
Cinci firme au achiziţionat de la Primăria municipiului Suceava caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru delegarea prin concesionare a  serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei  termice. Este vorba despre operatorul titular în inslvenţă Termica Suceava, Elsaco Botoşani, Adrem Bucureşti, Bioenergy Suceava şi Unicom Holding, acesta din urmă fiind cel mai mare creditor al actualului concesionar al serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. Ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că societăţile care au cumpărat caiete de sarcini vor veni cu oferte efective la licitaţia de pe 14 mai, astfel încât să fie îndeplinită o condiţie obligatorie, aceea de intrare în cursă a minim 3 competitori, dintre care să fie desemnat un câştigător.  „Încercăm să desemnăm un nou operator pentru transport şi distribuţie în municipiul Suceava. După cum se ştie societatea comercială Termica este într-o situaţie delicată, respectiv în procedură de insolvenţă, sistemul deciziilor de acolo fiind unul greoi, cu foarte mulţi factori, începând cu administratorii judiciari, adunarea creditorilor şi administratorii speciali. De aceea, sperăm să avem cât mai rapid un operator şi să punem bazele unui sistem civilizat şi suportabil de transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic, pe lângă cel de producere deja modernizat”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Planul de reorganizare al insolventei Termica  este cel propus de Unicom Holding, acesta prevăzând continuarea activităţii operatorului actual.    
Şeful municipalităţii a arătat că, din informaţiile pe care le are, aprobat a fost planul de reorganizare propus de creditorul Unicom Holding - şi nu cel al administratorilor speciali - acesta prevăzând continuarea activităţii  Termica. „În urma şedinţei, nu prea sunt informaţii, dar înţeleg că a fost de probat planul de restructurare al Unicom Holding, acesta, ca şi celălalt, prevăzând continuarea activităţii. Nu vreau să comentez, însă realitatea o să demonstreze cât de plauzibil  este acest aspect, cum se poate eficientiza Termica prin continuarea activităţii”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.      
Contractul de concesionare pe care Termica îl avea încheiat cu Primăria municipiului Suceava a expirat pe 31 martie, iar consilierii s-au văzut forţaţi să prelungească valabilitatea respectivei convenţii. Potrivit unei hotărâri aprobate de Consiliul Local, printr-un act adiţional Termica s-a ales cu o prelungire a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizarea a agentului termic până pe 24 iunie 2014.

Câştigătorul licitaţiei de delegare prin concesionare, de pe 14 mai,  ar trebui să preia 157 de salariaţi ai Termica, de un punctaj dublu urmând a se bucura ofertantul care se angajează să facă investiţii din fonduri proprii în conductele de transport şi distribuire. Totodată, favorizat ar putea fi competitorul care va opera serviciul la un tarif mai mic decât cel de 159 de lei pe gigacalorie. Pentru siguranţă, votată a fost şi o hotărâre privind demararea procedurilor pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale de prestări servicii de termoficare, cu acţionar unic Consiliul Local.  Firma ar urma să fie constituită doar în cazul în care serviciul de transport, distribuire şi furnizarea a  energiei termice nu va putea fi concesionat prin licitaţia menţionată.