29 mai 2014

Primarul Ion Lungu merge al Bruxelles pentru a aduce autobuze electrice
·        Suceava implementează cu parteneri din Marea Britanie, Polonia, Suedia şi Germania, un proiect de măsuri care vizează dezvoltarea de strategii durabile şi dinamice în domeniul mijloacelor de transport electrice.
În perioada 3-6 iunie, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va participa, în Bruxelles, la o conferinţă pe tema „Reţeaua de electromobilitate  pe roţi a oraşelor din Europa”.
Ion Lungu a fost invitat la Bruxelles în condiţiile în care municipalitatea suceveană participă la realizarea proiectului „EVUE - Mijloace de transport electric în zonele urbane din Europa”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de cooperare teritorială „Urbact II”. Şeful municipalităţii sucevene arată că, după alegerile europarlamentare, urmează constituirea Comisii Europene şi demararea noii programării de finanţări nerambursabile din intervalul 2014-2020. În aceste condiţii, în urma unui memorandum semnat în 2011, în Lisabona, Suceava s-ar putea dota cu un parc de vehicule electrice.  „Este un proiect demarat de mai mult timp şi în cadrul căruia am semnat acel memorandum de la Lisabona, din anul 2011. Eu sper ca prin acest proiect să aducem un nou parc de maşini  electrice în municipiul Suceava. Sper ca, după aşezarea lucrurilor la nivelul Comisiei Europene şi stabilirea noilor structuri de conducere, să demareze efectiv acest ciclu de finanţare europeană în perioada 2014-2020, astfel ca să avem posibilitatea - poate chiar începând de anul viitor - să aducem aceste autobuze electrice”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu. Urbact II este un program de cooperare teritorială care creează premisele schimbului de experienţă şi cunoaştere între oraşele europene, în domeniul dezvoltării urbane durabile şi care se realizează în cadrul unor reţele europene relevante în domeniu de la nivel local, regional şi central. În acest sens, municipiul Suceava a elaborat, împreună cu parteneri din Marea Britanie, Polonia, Suedia şi Germania, un proiect de implementare a unor măsuri care vizează dezvoltarea de strategii durabile şi dinamice în domeniul mijloacelor de transport electrice. Demersurile au drept scop informarea cetăţenilor şi întreprinzătorilor vizavi de impactul pe care traficul rutier îl are asupra mediului, scopul fiind  reducerea poluării, reînnoirea parcului auto şi promovarea transportului ecologic. Proiectul va fi pus în practică de un consorţiu format din autorităţi locale din Londra(Marea Britanie), Katowice(Poloania), Oslo(Suedia), Frankfurt(Germania) şi Suceava(România).