05 mai 2014

Noul stadion sucevean cu 15.000 de locuri ar costa 18 milioane de euro
·        Conform calculelor iniţiale, investiţia ar fi de aproximativ de 1.200  de euro pentru fiecare loc la peluze şi în tribune.
·        Stadionul „Areni” se află într-o stare necorespunzătare, fondurile necesare reabilitării acestuia fiind la fel de mari ca în cazul ridicării de la zero a unui alt obiectiv.
Primăria municipiului Suceava nu renunţă la ideea ridicării unui complex sportiv cu fonduri europene nerambursabile.  Primarul Ion Lungu susţine că aceasta este unica soluţie, administraţia locală neavând bani pentru a construi de una singură un alt stadion. Pe de altă parte, un parteneriat public privat este dificil de perfectat, întrucât unui investitor i-ar fi practic imposibil să-şi amortizeze investiţia doar din vânzarea de bilete. „Un obiectiv la care ţin foarte mult este realizarea Complexului sportiv, şi nu am abandonat această idee. La această dată suntem în faza de întocmire a studiului de prefezabilitate, după care vom face studiul de fezabilitate şi vom aproba indicatorii tehnico-economici. Vrem să fim pregătiţi ca, în măsura în care va fi  finanţată, prin fonduri europene, o axă pentru construirea de stadioane, să putem să depunem şi noi un proiect”, a subliniat edilul-şef. Lungu arată că potrivit studiului de prefezabilitate, capacitatea stadionului este de 15.000 de locuri, acesta urmând a avea şi pistă  de atletism, cu toate că în ultima vreme s-a renunţat la asemenea amenajări. Conform calculelor iniţiale, investiţia pentru fiecare loc la peluze şi în tribune ar fi de aproximativ 1.200  de euro.  „S-a făcut o primă estimare, iar necesarul pentru un nou stadion ar fi de circa 18 milioane de euro. Sper ca anul acesta să fie aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici, singura noastră speranţă de a avea un stadion nou fiind aceea de a prinde nişte fonduri europene”, a explicat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.  Conform intenţiilor iniţiale, complexul sportiv de mari dimensiuni de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni ar putea cuprinde sală polivalentă cu 5000 de locuri, bazinul de olimpic de înot, stadionul cu capacitate de 15.000 de locuri, parcuri, spaţii verzi, parcări, terenuri de sport în aer liber etc.  Sala de sport polivalentă  de 7,5 metri înălţime şi 70 de metri deschidere va fi una ultramodernă,  cu spaţiu pentru antrenament, vestiare pentru sportivi şi antrenori, dotări pentru „încălzire” şi recuperare,  sală de bowlling, sală de kinetoterapie etc. Actualul stadion „Areni” se află într-o stare necorespunzătare, sumele necesare reabilitării acestuia fiind la fel de mari ca în cazul ridicării de la zero a unui  alt obiectiv.