15 mai 2014

Finanţarea europeană a lucrărilor de la campusul  Liceului Sportiv, respinsă din cauza documentaţiei deficitare
·        „Vom discuta cu cei de la Liceul cu Program Sportiv, să vedem dacă vom face contestaţie, dacă avem vreo şansă”, a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est a trimis autorităţilor sucevene scrisoare de respingere a cererii de finanţare a proiectului de continuare a lucrărilor de amenajare a Campusului şcolar de pe lângă Liceul cu Program Sportiv din municipiul Suceava, execuţie demarată cu fonduri guvernamentale. Motivaţia ar consta în deficitara întocmire a dosarului aferent cererii de finanţare, după cum a prezentat primarul Ion Lungu, într-o conferinţă de presă. Astfel, documentaţia înaintată nu cuprindea specificaţii privind stadiul fizic al lucrărilor executate, expertiza tehnică în baza căreia a fost realizat proiectul tehnic şi nici devizele analitice aferente cheltuielilor realizate pe categorii. De asemenea, gradul fizic de realizare a investiţiei nu a fost semnat şi ştampilat  de către proiectant, la fel ca şi „piesele” scrise şi cele desenate. Nu în cele din urmă, cererea de finanţare a fost depusă înainte de obţinerea acordului, în acest sens, de la Consiliul local Suceava. Lungu precizează că autorităţile locale şi-au făcut treaba, aprobând cu celeritate hotărârea de consiliu local şi angajându-se la suportarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile ale proiectului. Edilul-şef  precizează că la ADRNE se „judecă” documentaţia care stă la baza atribuirii, Primăria Suceava „neavând nicio contribuţie la aceasta”.  „Noi am lucrat cu materialul clientului, cu avizele dinainte la aceste dosare, strategii fiind cei de la Liceul cu Program Sportiv. Au angajat acolo un consultant, o firmă din Iaşi, au solicitat acordul Consiliului Local, însă aceste documentaţii erau deja făcute”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.  Legea prevede că se poate înainta contestaţie în termen de 20 de zile, termenul limită în acest sens fiind data de 27 mai. „Din păcate, aceasta este situaţia, vom discuta cu cei de la Liceul cu Program Sportiv, să vedem dacă vom face contestaţie, dacă avem vreo şansă”, a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, menţionând că în cursă pentru aprobarea finanţării rămân obiectivele de la celelalte unităţi şcolare din reşedinţa de judeţ.    
Campusul  şcolar de la Liceul cu Program Sportiv are un cu stadiu fizic de executare de 48% şi valoarea achitată de 38%. La acesta se adaugă, extinderea şi modernizarea sălii de sport de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cu 19% stadiu fizic şi tot atâta valoare achitată, precum şi de Centrul de informare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, executat fizic în proporţie de 19,06% şi cu plăţi de 18,66%. La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” în calcul sunt luate 3 proiecte, respectiv cele referitoare la reabilitarea termică unui corp de grădiniţă, mansardarea şi extinderea de alte corpuri, stadiile de execuţie fiind cuprinse între 19% şi peste 60%.