26 mai 2014

Şapte accidente de muncă, într-o singură lună 
·        Inspectorii ITM au descoperite că persoanele desemnate să acorde primul ajutor nu au instruirea corespunzătoare.
Lucrătorii Serviciului „Sănătate şi securitate în muncă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat, pe parcursul lunii trecute, un total de 116 controale, informează şeful instituţiei, Romeo Butnariu.  Responsabilul sucevean reliefează că, în urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă din subordine au aplicat 127 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate, în cazul acestora, ridicându-se la 15.500 de lei. „În acţiunile de control, inspectorii de muncă folosesc o dublă abordare care vizează, pe de o parte, controlul respectării cerinţelor legale, iar pe de altă parte, îndrumarea pentru realizarea de către angajatori a măsurilor de securitate şi sănătate în scopul îmbunătăţirii continue a condiţiilor de muncă”, a declarat Romeo Butnariu. Cu prilejul descinderilor, au fost constatate mai multe deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, printre acestea numărându-se instruirea insuficientă; lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, precum şi inexistenţa planului de prevenire şi protecţie.  Lucrătorii ITM aveau să mai descopere că angajaţii nu efectuează controlul medical periodic; persoanele desemnate să acorde primul ajutor sunt neinstruite şi că, totodată, nu s-a procedat la evaluarea riscurilor din respectivele unităţi.
Inspectorul şef, Romeo Butnariu precizează că, în aceste circumstanţe, în luna aprilie 2014, la ITM au fost comunicate 7 evenimente care, odată cercetate, ar putea fi încadrate în categoria nefericită a accidentelor de muncă.   

În perioada la care facem referire, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava s-au înregistrat 127 petiţii, toate acestea fiind soluţionate. În evidenţă au fost luate două contracte colective de muncă şi acte adiţionale, lucrătorii specializaţi acordând, în acelaşi timp, 67 de consultanţe legate de contractele colective de muncă.