04 mai 2014

De la industria grea, până la munca de birou,
Alunecarea şi căderea, cele mai frecvente cauze de accidentare
·        „Majoritatea căderilor au loc la acelaşi nivel”, a declarat şeful ITM Suceava, Romică Butnariu,  menţionând că acestea pot avea consecinţe grave.
Începând de săptămâna aceasta, până la finele lunii noiembrie 2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava derulează campania europeană pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel. Acţiunea face parte din programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2014, lucrătorii instituţiei sucevene urmând a controla toate tipurile de întreprinderi din sectoare economice precum producţia alimentară, prelucrarea metalelor, îngrijirea sănătăţii, hoteluri, restaurante, catering, vânzarea cu amănuntul şi en gros.

Inspectorul şef Romeo Butnariu informează că printre obiectivele campaniei se numără creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime necesare îmbunătăţirii securităţii şi protecţiei sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc cauzat de alunecările la acelaşi nivel. De asemenea, vor fi stabilite măsuri care se impun ca urmare a nerespectării a prevederilor actelor normative în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă şi posturile de lucru. Nu în cele din urmă, vor fi promovate exemplele de bună practică şi soluţiile pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel. „Din analizele statistice a rezultat că alunecarea şi căderea la acelaşi nivel constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea până la munca de birou. Majoritatea căderilor au loc la acelaşi nivel”, a declarat şeful ITM Suceava, Romică Butnariu,  adăugând că alunecarea şi împiedicarea pot avea consecinţe grave, provocând vătămări precum fracturi ale oaselor sau comoţii cerebrale.