06 mai 2014

 Judeţul Suceava, primul pe ţară la solicitările ajutorului de 5.000 de euro pentru  tancurile de răcire a laptelui 

·        „Încercăm să facem tot posibilul, în aşa fel încât să putem  profita de aceste tancuri de răcire în noul sezon de vară”, a subliniat şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor.
O dezbatere pe marginea prevederilor legale referitoare la ajutorul de minimis oferit de Guvern pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui avut loc ieri la sediul Direcţiei Judeţene Agricole, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, directorului din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Neaţă,  senatorului PSD, Neculai Bereanu, directorului executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, Eugen Mogoş, directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor şi a directorului executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi, dezvoltare şi Pescuit, Mihai Moraru. În sală s-au aflat reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor care au întocmit dosare şi au depus documentaţiile la APIA în vederea evaluării, primarii localităţilor respective, specialişti din agricultură, precum şi alte persoane cu atribuţii în domeniu. Şeful executivului judeţean Cătălin Nechifor consideră că sprijinul de la bugetul de stat reprezintă o oportunitate importantă, evaluarea finală a solicitărilor depuse la APIA de către asociaţiile de crescători de vaci de lapte din judeţ urmând a avea loc până pe 16 mai. 
Acestea însemnă că, în scurt timp, cererile de finanţare vor fi evaluate, din punct de vedere al eligibilităţii şi conformităţii. Încercăm să facem tot posibilul ca întregul proces să fie cât mai simplu, cât mai rapid, în aşa fel încât să putem  profita de aceste tancuri de răcire în noul sezon de vară”, a subliniat şeful administraţiei judeţene. Cătălin Nechifor a precizat că în acest moment sunt depuse 63 de aplicaţii pentru dotări cu tancuri de răcire, acestea din urmă, prin limitarea numărului de germeni şi celule somatice, dând producătorilor garanţia obţinerii, de la firmele prelucrătoare, a unui preţ mai mare pe litrul de lapte conform livrat.     
·        Comercializarea laptelui neconform fiind interzisă autorităţile veterinare sunt indulgente, „astfel încât să nu aibă loc convulsii pe piaţa locală”.
Gheorghe Neaţă, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a reliefat că programul privind ajutorul de minimis de 5.000 de euro acordat formelor asociative crescătoare de vaci cu lapte, pentru minim 5 animale, se apropie de final.  Acesta după ce 1 ianuarie 2014 a însemnat, în fapt, data limită pentru interzicerea comercializării laptelui neconform, iar dacă în prezent încă se mai „rulează” materie primă cu încărcătură mare de germeni şi celule somatice, aceasta este urmare a insistenţelor pe lângă autorităţile sanitare veterinare, în sensul manifestării de indulgenţă, „astfel încât să nu aibă loc convulsii pe piaţa locală”. Neaţă spune că în comunele mari, cu largă dispersie a crescătorilor, în limita sprijinului de minimis de 5.000 de euro, dar şi a capacităţii de 1.000 de litri, pot fi achiziţionate două tancuri de câte 500 de litri fiecare, sau mai multe, de volume mai mici. „Noi dorim să le punem în funcţiune din vara acestui an, deoarece, cu cât ne mişcăm mai repede, cu  atât avem un câştig  mai mare, având un lapte conform cât mai aproape de standardele impuse de Uniunea Europeană”, a pus în vedere Gheorghe Neaţă, menţionând că judeţul Suceava, cu cel mai mare număr de bovine din ţară, se află pe prima poziţie şi la numărul de solicitări, înaintând mai circa o şesime din totalul de 350 documentaţii adunate la nivel naţional.
·        Doar 27 de comune din totalul de 100 din judeţ au reuşit, să depună cereri pentru obţinerea ajutorului de 5.000 de euro.
Senatorul Neculai Bereanu, membru al Comisiei de Agricultură a camerei, purtător, în mare parte, al „vinei” privind promovarea actului normativ cu pricina - aşa cum s-a exprimat şeful Direcţiei Agricole, Vasile Schipor - le-a spus celor prezenţi că fiind alesul producătorilor din zona de munte a încercat să vină, cât mai bine, în întâmpinarea cerinţelor acestora.  Bereanu a arătat că, din nefericire, doar 27 de comune din totalul celor aproape 100 din judeţul Suceava care au reuşit, ca prin asociaţiile crescătorilor, să depună cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis de 5.000 de euro. „Cred că mai există timpul necesar, chiar dacă au mai rămas mai puţin de două săptămâni. De aceea, îi rog pe directorii de la APIA şi DJA  să reia demersurile, să îi contacteze pe primari şi pe cei care ar mai avea nevoie de aceste tancuri, poate mai reuşesc să depună cereri”, a explicat senatorul PSD.

Neculai Bereanu, a adăugat că ar mai face un demers al nivel central, în vederea prelungirii perioade de depunere cererilor şi după data de 15 mai, în aşa fel ca suma rămasă nefolosită din totalul alocat de UE României să fie redistribuită viitorilor doritori.