13 mai 2014

Perspectiva unei veri fără apă caldă în municipiul Suceava
·        Lemnul fiind sechestrat pe motiv de neplată a furnizorilor, Bioenergy a trecut la producerea energiei termice pe bază de gaze naturale, însă şi acestea costă.
·         „În funcţie de modul cum vor veni plăţile în perioada următore, se va pune baza încălzirii din sezonul rece 2014-2015”, atenţionează primarul Ion Lungu.
La finele săptămânii trecute, Bioenergy Suceava a trecut la producerea pe gaze naturale a energiei termice pentru prepararea apei calde, a anunţat ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Demersul survine lipsei materiei prime lemnoase, depozitele din curtea noului producător fiind sechestrate de  către furnizorii nemulţumiţi că nu şi-au încasat contravaloarea mărfii livrate. Şeful municipalităţii sucevene a lansat ieri un mesaj de avertizare către abonaţii care nu-şi achită restanţele către Termica, punctând că nici E.on Gaz nu va furniza gaze naturale pe gratis. Date fiind aceste circumstanţe, edilul-şef a menţionat că  nu este exclus ca, în viitorul apropiat, Bioenergy  închidă robinetul apei calde, aşa cum a mai făcut-o înaintea Sărbătorilor pascale. La această dată, populaţia are datorii de circa 20 de milioane de lei, nivel care nu a reuşit să coboare sensibil în ultimele luni. Lungu spune că situaţia ar putea fi deblocată dacă abonaţii casnici şi-ar achita jumătate din debitele restante, respectiv 10 milioane de lei, adică circa 2 milioane de euro. „Suntem într-un moment de răscruce, populaţia trebuind să înţeleagă să-şi achite consumurile restante, să ajungem, cât de cât, cu facturile la zi. Nu vreau să facem din asta un bau-bau, dar trebuie să ştim că oricând putem rămâne fără apă caldă. Nu avem cui să ne plângem, pentru că este vorba despre un operator privat care funcţionează pe criterii economice”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, în cadrul întâlnirii de ieri cu şefii asociaţiilor de proprietari. Lungu a pus în vedere, de asemenea, că o creştere a ritmului plăţilor este absolut obligatoriu, în caz contrar iarna viitoare apartamentele din municipiul Suceava riscând să rămână neîncălzite. „În funcţie de modul cum vor veni plăţile în perioada următore, se va pune baza încălzirii din sezonul rece 2014-2015. Dacă fără apă caldă mai putem rămâne, trebuie să ne închipuim că fără căldură nu se poate sta pe timp de iarnă”, a conchis primarul Sucevei, Ion Lungu.