11 decembrie 2013

Pentru anul viitor,
Bugetul municipiului Suceava, „îngheţat în proiect”  
·        Proiecţia bugetară pe 2014, rămâne la nivelul aprobat pentru veniturile şi cheltuielile de anul acesta. 
·        „Degeaba vom propune sume mari, dacă acestea nu se pot realiza”, a declarat primarul Ion Lungu.
Execuţia bugetară pentru primele 11 luni ale lui 2013, evidenţiază o diminuare cu aproape 35% a încasărilor la bugetul municipiului Sucevei, a informat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. „În ceea ce priveşte execuţia bugetului la 1 decembrie 2013, comparativ cu 1 decembrie 2012, aceasta este realizată în proporţie 65,75%. Deci, avem 65% încasări, în anul acesta, faţă de anul trecut”, subliniază şeful executivului municipal. Pozitiv este faptul că, în urma eforturilor făcute, în special prin dublarea numărului de lucrători ai Serviciului „Executări silite”, intrările la partea de venituri proprii au sporit cu 3,4%. Pe daltă parte, încasările din cadrul proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă sunt cu 20 de milioane de euro mai reduse, şi aceasta deoarece anul a fost trasă linia sub unele dintre lucrările din cadrul Programului Operaţional Regional.  Nerealizări de 5 milioane de euro are bugetul municipiului Suceava şi la sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocările în cauză fiind cu 30% sub cele de la data similară anului anterior. „Este îmbucurător faptul că, la venituri proprii, gradul de realizare acestora a fost de 103,4%. Încasări mici sunt la fondurilor europene, în 2012 fiind finalizate marile proiecte europene privind asfaltarea axului  rutier central, Centrul de conservare a tradiţiilor populare, parcările subterane. La fel, avem sume mai mici cu 5 milioane de euro, adică circa 20 de miliarde lei vechi la TVA”, a evidenţiat edilul şef.
·        Vor fi continuate investiţiile începute, altele noi urmând a fi demarate doar după terminarea celor în curs.
Primarul Ion Lungu că proiecţia bugetară pentru anul 2014 va fi la nivelul bugetar aprobat în anul acesta, „sau chiar mai mică”. „Degeaba vom propune sume mari, dar care nu se pot executa. Sigur, aici, vom vedea, ce sume vom prinde pentru cofinanţarea reparării străzilor cu fonduri europene în cadrul POR suplimentar, precum şi a proiectelor cu fonduri elveţiene, în cadrul acestora din urmă procentul de participare fiind de 15%, faţă de nivelul de 2%, la fondurilor europene”, a explicat Lungu, adăugând că, pe tema noului buget, va avea nenumărate consultări cu grupurile politice din Consiliul Local. 
Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu a precizat că, în 2014, vor fi continuate investiţiile începute, altele noi urmând a fi demarate după terminarea celor în curs. „aşa cum, de fapt, prevede şi legea”. „Vom găsi soluţii să facem un proiect echilibrat, realist, funcţie de veniturile pe care le avem la dispoziţie şi proiectele derulate”, a conchis Ion Lungu.  Bugetul total al municipiului Suceava pe anul 2014 ar putea fi dimensionat la aproximativ  280 de milioane de lei.