01 decembrie 2013

De Ziua Naţională,
Paradă militară de o amploare nemaiîntâlnită în Suceava de după 1989
·       

După slujba religioasă de pomenire, autorităţile judeţene şi locale au evocat importanţa momentului istoric, urmând, apoi, tradiţionala ceremonie a depunerii de coroane flori
·        Zborul celor 3 avioane în culorile Drapelului a fost parţial ratat, iar din cauză că aparatele aeriene nu au evoluat deasupra bulevardului principal, acestea au trecut aproape neobservate.   
Pe o vreme însorită, ieri, de Ziua Naţională a României, mii de suceveni au luat parte la manifestările prilejuite de aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918. Pentru a lăsa loc desfăşurării evenimentelor organizate de către autorităţile judeţene şi locale, începând cu orele amiezei, o bună parte din bulevardul principal al municipiului reşedinţă de judeţ a fost blocată, respectiv cea dintre sensul giratoriu din centrul Sucevei şi Stadionul Areni. Manifestările, de la Biserica „Sfânta Înviere”  au debutat cu oficierea, de către un sobor de preoţi, a slujbei religioase, iar după intonarea imnului de stat, oficialităţile locale au rostit scurte alocuţiuni în care au reamintit atât importanţa istorică a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, dar au avut şi unele consideraţii politice actuale. 

Evocând trecutul însemnătatea istorică a evenimentului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a urat sucevenilor şi românilor sănătate, prosperitate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Edilul şef sucevean a ţinut să menţioneze că, în întreaga sa istorie, România s-a afirmat ca un stat european şi ca o ţară stabilă. „Nu trebuie să uităm că avem în spate trecutul care ne obligă, iar în faţă viitorul care ne responsabilizează”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu. În luarea sa de cuvânt, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a reliefat că recentele descoperiri arheologice de la Baia, a unor vestigii de peste 5.000 ani  de dinainte de Hristos, sunt dovada continuităţii românilor pe aceste meleaguri. „Aceştia suntem noi, aceştia sunt, sucevenii, aceştia sunt românii!”, a accentuat şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, urând „La mulţi ani!” audienţei şi cerându-le sucevenilor să fie mândri că sunt români şi să fie mândri de România.  La rândul său, prefectul Florin Sinescu, a precizat că Marea Unire a însemnat reconstituirea statului suveran al românilor. „Nu putem avea viitor fără a ne respecta trecutul. De aceea, noi, generaţia actuală, suntem datori să clădim prezentul, unul  pe măsura trecutului pe care îl cinstim”, a evidenţiat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Florin Sinescu, subliniind că „depinde de noi toţi ca România să ocupe locul pe care îl merită în Europa, căreia să îi imprime ceva din spiritul naţiunii noastre”.   Reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, instituţiilor publice, partidelor politice şi organizaţiilor neguvernamentale au depus coroane flori la troiţa Bisericii „Sfânta Înviere”.   
·        Sub atenta supraveghere a jandarmilor şi poliţiştilor locali, sucevenii au stat la cozi pentru câte o porţie de fasole, cu sau fără cârnaţi, şi câte un pahar de vin fiert.
Parada militară s-a desfăşurat  sub comanda colonelului Mugurel Anton, şeful Centrului Militar Judeţean Suceava. Acesta a fost şi cel mai aşteptat punct din programul manifestărilor închinate Zilei Naţionale, prin faţa oficialilor şi miilor de suceveni, copii, tineri şi vârstnici,  defilând, cu tehnica  specifică de luptă, militarii Ministerului Apărării Naţionale, lucrătorii Ministerului de Interne, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgentă „Bucovina”, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Frontieră şi cei ai SRI.

Parada militară a fost una de o amploare nemaiîntâlnită în Suceava de după 1989, însă din păcate pentru foarte mulţii spectatori, zborul celor 3 avioane în culorile Drapelului Naţional, care trebuiau să încheie defilarea, a fost parţial ratat. De altfel, din cauză că aparatele aeriene nu au evoluat deasupra bulevardului principal, acestea aproape că au trecut neobservate. Imediat după defilare, sucevenii s-au putut fotografia cu tehnica de luptă expusă în faţa Platului Administrativ. 


După acest moment, sucevenii, s-au aşezat la cozi, pe esplanada Casei Culturii, unde Primăria şi Consiliul Judeţean au distribuit celor prezenţi, sub atenta supraveghere a jandarmilor şi poliţiştilor locali, 5.000 de porţii de fasole, cu sau fără cârnaţi, 5.000 de bulci şi 300 de litri de vin. La ora 17.00, primarul Ion Lungu apăsat butonul care a  aprins luminile în Bradul de Crăciun din faţa Casei Culturii, în program fiind şi un moment artistic susţinut de solistul sibian Robert Tărnăveanu şi de Ansamblul artistic  „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României s-au încheiat cu o defilare cu torţe a trupelor de jandarmi şi cele ale ISU, pe traseul Centru-Stadionul Areni.