18 decembrie 2013

Încălzirea Sucevei, nesigură 
·        „Se cam arată pericolul acesta, de a face nesigură alimentarea cu încălzire, tocmai pentru că există costuri care nu are cine să le suporte”, reliefează Ovidiu Dumitrescu, administrator special al Termica.
·        Se fac eforturi pentru creşterea volumului încasărilor, inclusiv prin acţiuni judecătoreşti împotriva rău platnicilor şi executarea silită a acestora.

Plăţile efectuate de consumatorii casnici din municipiul Suceava sunt tot mai mici în raport cu cheltuielile, a atenţionat ieri, Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al societăţii comerciale Termica Suceava, adică al transportatorului, distribuitorului şi furnizorului de agent termic pentru încălzirea locuinţei. Şeful firmei în insolvenţă din Lunca Sucevei arată că se fac eforturi pentru creşterea volumului încasărilor, inclusiv prin acţiuni judecătoreşti împotriva rău platnicilor şi executarea silită a acestora. „Avem sute de acţiuni în instanţă, foarte multe sunt la executorii judecătoreşti, însă, deocamdată, acest mecanism nu merge într-un ritm prea accelerat”, precizează şeful de la Termica, menţionând că, din păcate, „funia se apropie de par, iar executorii vor fi nevoiţi să finalizeze respectivele acţiuni”. Ovidiu Dumitrescu a subliniat că facturile pentru 20 de zile ale lunii noiembrie la agentul termic livrat de Bioenergy, gaze naturale şi apă rece se ridică la 3,8 milioane de lei, iar încasările de populaţie sunt de numai 1,2 milioane de lei. În prezent - după ce CET a fost închisă, iar energie electrică nu se mai produce -, singurele surse de venit ale Termica sunt contravaloarea consumurilor branşaţilor la sistemul centralizat, precum şi subvenţia plătită de către Primărie de la bugetul local. În aceste circumstanţe, directorul Termica a accentuat că asigurarea încălzirii locuinţelor nu este tocmai sigură. „Se cam arată pericolul acesta, de a face nesigură alimentarea cu încălzire, tocmai pentru că există costuri care nu are cine să le suporte”, a reliefat Dumitrescu,    Administratorul special constată faptul că, de la an la an, volumul încasărilor de la consumatorii casnici s-a înscris pe un trend descendent. Astfel, dacă în 2011, în noiembrie, se adunase 1,7 milioane de lei, în 2012 se ajunsese la 1,55 de milioane de lei, în timp ce, în luna trecută, sucevenii au plătit, per total, doar circa 1,2 milioane de lei. Pe de altă parte, 29 din cele 110 de asociaţii de proprietari sunt la zi cu onorarea contravalorii facturilor, unele plătind chiar şi în avans. „Acest lucru arată că, şi la Suceava, această activitate se poate, totuşi desfăşura în mod civilizat şi pe baze realiste”, a  evidenţiat Ovidiu Dumitrescu, menţionând că mai conştiincioşi sunt, în special, vârstnicii.