Porcii din gospodării,
sacrificaţi doar pentru consum propriu
·
Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, inspectorii
DSVSA Suceava vor intensifica acţiunile de supraveghere şi control.
Sacrificarea porcilor în
gospodăriile populaţiei se poate face doar pentru consum propriu, avertizează
conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava, într-un comunicat de presă în care se accentuează că este interzisă
comercializarea cărnii şi produselor rezultate. Purtătorul de cuvânt al instituţiei sucevene,
dr. Vasile Semeniuc, precizează că, după tăiere, efectuarea examenului
trichineloscopic este obligatorie, astfel încât riscul de îmbolnăvire să
fie eliminat.
Semeniuc atenţionează că mişcarea
animalelor către pieţe, în vederea comercializării, se va face doar dacă acestea
vor fi însoţite de documente sanitare veterinare.
Pe de altă parte, în preajma şi
pe durata Sărbătorilor de iarnă, perioadă în care, în mod tradiţional, sporeşte
considerabil consumul de produse alimentare cu specific, inspectorii DSVSA
Suceava vor intensifica acţiunile de supraveghere şi control. Vizate vor fi
târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de vânzare a produselor
alimentare, cât şi cele de alimentaţie publică. Dr. Vasile Semeniuc informează
că verificate vor fi, în primul rând, condiţiile sanitare veterinare de
funcţionare a unităţilor care comercializează produse alimentare, respectiv dacă
acestea au fost autorizate sanitar
veterinar, la control fiind supse şi mijloacele
care transportă mărfurile în cauză. Totodată, lucrătorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava se vor concentra asupra condiţiilor de depozitare;
provenienţei alimentelor, îndeplinirii cerinţelor de marcare a cărnii, a celor
de etichetare a produselor, cât şi a felului în care sunt stabilite termenele de valabilitate.