În prejma Sărbătorilor,
·
Lucrătorii de CJPC au oprit de la comercializare tone de
produse şi au dat amenzi de zeci de mii de lei.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară, în preajma
Sărbătorilor de iarnă, o serie de acţiuni vizând produsele specifice, a anunţat
ieri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, comisarul şef adjunct Vasile
Laţiş. Verificată a fost respectarea
prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute, atât direct, cât şi
on line, urmărindu-se existenţa denumirii şi adresei producătorului, în cazul
jucăriilor provenite din UE; numărul unic de identificare; marcajul de
conformitate CE şi atenţionarea privind limitele de vârstă. Totodată, în vizor
a fost respectarea prevederilor legale privind promoţiile, respectiv data de
începere a perioadei ofertei şi cea de încetare, şi dacă acesta se referă la
stocul de bunuri disponibil, în aşa fel încât să fie acoperită întreaga
cantitate solicitată. Până acum, s-au efectuat 30 de acţiuni de control,
aplicându-se 9 amenzi în valoare de 19.150 lei, precum şi 10 avertismente.
Comisarul şef adjunct Vasile Laţiş spune că, urmarea a neregulilor constatate,
de la comercializare au fost oprite
produse în valoare de 4.486 de lei. În curs de derulare sunt controale privind
calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice perioadei
sărbătorilor, în special al cărnii preambalate, produselor zaharoase şi al
celor de patiserie. Controlaţi au fost
59 de agenţi economici, la 26 dintre aceştia constatându-se abateri, drept
pentru care s-au dat 13 amenzi, sumă de 37.000 de lei şi s-a dispus retragerea
temporară de la comercializare 2.621 de kg de produse. Acestea prezentau
deficienţe privind lipsa ingredientelor obligatorii, etichetelor, cât şi
neafişarea preţurilor. Pe latura unităţilor de alimentaţie publică şi de cazare,
din 25 de operatori economici, 15 prezentând deficienţe. În consecinţă, s-au dat
7 amenzi în valoare de 19.000 de lei, abaterile constând în liste de mediu fără
gramaj şi materie primă pentru prepararea meniurilor fără etichete.