23 decembrie 2013

Noile impozite şi taxe judeţene, trecute, iar apoi picate dintr-o eroare de numărare a consilierilor prezenţi la şedinţă   
·        După primele constatări, se pare că nu este vorba despre o tentativă de fraudare a votului, ci despre aceea că, din neatenţie, unul dintre consilieri a semnat, pe lista de prezenţă, în dreptul colegului său absent, după care, imediat, şi-a pus semnătura şi în dreptul numelui său.
·        „Vom reanaliza această hotărâre şi sper să o putem explica mai bine şi colegilor din PDL, care dintr-o raţiune politicianistă,  transpun totul în termeni care sunt dictaţi, probabil, de la centru”, a arătat Nechifor.
Conducerea Consiliului Judeţean Suceava va convoca o nouă şedinţă a aleşilor judeţeni, în vederea reanalizării proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor din 2014 a taxelor şi tarifelor de competenţa executivului. Anunţul a fost făcut de preşedintele Cătălin Nechifor, după ce - inclusiv din cauza numărării eronate a aleşilor prezenţi în plen -, iniţiativa legislativă cu pricina nu a întrunit numărul de opţiuni favorabile pentru a deveni hotărâre şi a fi aplicată în anul care se apropie.      
Încă din start, Vasile Ilie, vocea consilierilor democrat-liberali din deliberativul judeţean, a anunţat că aleşii PDL nu-şi vor da votul pentru trecerea proiectului de hotărâre. „Având în vedere că, în anul care vine, ne aşteaptă o creştere generală a taxelor şi impozitelor deja stabilite de Guvernul României, respectiv 5 taxe noi şi 30 de majorări, şi că noi, la Consiliul Judeţean, aplicăm peste 400 de taxe şi impozite, printre care o serie noi, ne opunem atât creşterii, cât şi introducerii altor taxe şi impozite”, a precizat Vasile Ilie.
Supus la vot, proiectul de hotărâre privind aprobarea nivelurilor taxelor şi tarifelor de competenţa Consiliul Judeţean a fost considerat aprobat, cu 19 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă”, din totalul aleşilor consideraţi prezenţi, cele două treimi necesare pentru asemenea situaţii fiind întrunite. Ulterior, înspre finalul şedinţei, consilierul PDL Constantin Pricope a semnalat faptul că în sală erau, efectiv, numai 18 dintre cei 19 aleşi USL care şi-ar fi dat votul pentru majorarea taxelor şi tarifelor, drept pentru care hotărârea în cauză a fost declarată picată pe motiv de neîntrunire a celor două treimi de opţiuni obligatorii. „Vom reanaliza această hotărâre şi sper să o putem explica mai bine şi colegilor din PDL, care dintr-o raţiune politicianistă,  transpun totul în termeni care sunt dictaţi, probabil, de la centru”, a arătat Nechifor.
·        Noile taxe sunt aplicate serviciilor suplimentare, prestate la cererea beneficiarilor, nefiind vorba despre vreo creştere celor existente, susţine şeful CJ.
Şeful executivului judeţean a ţinut să precizeze că nu este vorba despre taxe şi impozite noi, de natură să afecteze pe toţii locuitorii judeţului, aşa cum a inovat opoziţia PDL. În cauză sunt, conform preşedintelui Nechifor, servicii noi pe care instituţiile din subordinea CJ le înfiinţează în 2014, şi care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, trebuie „taxate”. Astfel, spre exemplu, Centrul Cultural „Bucovina”, se oferă să presteze servicii de editare audio şi video, „aceasta fiind o muncă suplimentară şi care, fără respectiva taxă, nu poate fi făcută”. „Voi încerca să am o discuţie mai amplă cu cei din opoziţie, pentru a-i face să înţeleagă că aceste taxe sunt aplicate serviciilor suplimentare, prestate la cererea beneficiarilor, nefiind vorba despre vreo creştere de impozite sau alte taxe, în plan naţional sau judeţean. Eu cred că o administraţie publică are datoria să fie modernă şi adaptată la nevoi, astfel încât să nu rămânem la principiul taxelor de pe vremea lui Ştefan cel Mare, aşa cum propun consilierii PDL”, a reliefat Cătălin Nechifor, adăugând că impactul încasărilor din aceste asupra viitorului buget la judeţului Suceava nu sunt semnificative.          

În ceea ce priveşte eroarea privind numărarea consilierilor care participă la şedinţele ordinare şi cele extraordinare ale Consiliului Judeţean, Nechifor a propus aprobării plenului de ieri ca, începând cu prima întrunire, să se facă apelul nominal al aleşilor, „după catalog”. Cătălin Nechifor a declarat că o comisie va verifica cum a fost posibilă „inventarierea” greşită a consilierilor, demers îngreunat, în opinia sa, de faptul că în sala de şedinţe nu există  camere de luat vederi. După primele constatări, se pare că nu este vorba despre o tentativă de fraudare a votului, ci despre aceea că, din neatenţie, unul dintre consilieri a semnat pe lista de prezenţă în dreptul colegului său absent, după care imediat şi-a pus semnătura şi în dreptul numelui său.