07 decembrie 2013

Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor:
Ne dorim ca 2014 să fie un an fast din punct de vedere al fondurilor europene”
·        Sperăm să găsim o modalitate prin care statul român să să garanteze cu un împrumut  acele autorităţi publice care au proiecte în pregătire, astfel încât  să putem da drumul la lucrări mai repede, arată şeful executivului judeţean sucevean.
România ar putea avea parte de o realocare  de 350 de milioane de euro, s-a afirmat în şedinţa de la Piatra Neamţ, a Consiliului Regional Nord Est, la care a participat şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen  Teodorovici. Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, face cunoscut că fondurile disponibilizate de Comisia Europană ar lua calea proiectelor de infrastructură medicală, infrastrctură şolară şi infrastructură rutieră. „Aşteptăm o decizie a Comisie Europene, care se pare că va veni cât de repede, şi care se referă la realocarea unei sume de 350 de milioane de euro, bani care vor fi luaţi de pe axe de pe care nu vor putea consuma alocările până la final de programare şi care va fi alocată, la nivel naţional, pe 3 componente majore. Este vorba despre infrastructura medicală, circa 30 de milioane de euro, restul fiind destinat şcolilor şi infrastructurii de drumuri judeţene”, a declarat Nechifor. Şeful administraţiei judeţene sucevene spune că realocarea se va face la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare regională, care ştiu cel mai bine care sunt nevoile şi priorităţile. Nechifor crede că, avându-se în spate performanţele din Programul Operaţional Regional, pe respectiva componentă financiară „se vor putea face şcoli şi drumuri” începând de anul viitor. Tot, cadrul amintit, la Piatra Neamţ, a fost prezentată şi o informare privind partea de pregătire de programe strategice pentru perioada 2014-2020, acestea cuprinzând 4 proiecte majore pe drumuri judeţene, care să facă legătura, printre altele şi între judeţele Suceava şi Iaşi. În cauză sunt traseul alternativ Iaşi-Suceava-Dărmăneşti, ruta Botoşani-Dolhasca, şoseaua Vaslui-Iaşi şi încă una care străbate judeţele Vaslui, Neamţ şi Bacău. „Condiţia obligatorie este să se manifeste interes interjudeţean pe reţelele de drumuri existente, proiectele urmând a intra cu prioritate în finanţare începând de anul viitor”, a precizat şeful executivului judeţean sucevean. Cătălin Nechifor  reliefează că, în martie 2014, România va semna acordul cadru cu Uniunea Europeană, ghidurile de aferente programelor operaţionale urmând să fie disponibile într-un timp cât mai scurt posibil, astfel încât, proiectele de finanţare să fie depuse în toamna anului viitor, din 2015 trecându-se la materializarea efectivă a acestora.             

Preşedintele Consiliul Judeţean Suceava subliniază că s-a luat în calcul ca, până la semnarea contractului cadru, România să poată promova mai repede proiecte, chiar dacă documentaţia oficială se va elabora mai târziu, urmând ca, ulterior lansării ghidurilor, să se poată face decontarea sumelor cheltuite în avans din resurse proprii. „Sperăm, de asemenea, să găsim o modalitate prin care statul român să poată să asigure, să garanteze cu un împrumut acele autorităţi publice care au proiecte în pregătire, astfel încât să putem da drumul la aceste lucrări mai repede. Este bine să facem, acest lucru, pentru că nu ne dorim să avem sincope de finanţare între cele două perioade de programare. Ne dorim ca 2014 să nu fie un an mai puţin fast din punct de vedere al fondurilor europene”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.