18 decembrie 2013

Ion Lungu, primarul Sucevei:
 2013, unul dintre cei mai dificili ani din punct de vedere financiar
·        În ciuda crizei, municipalitatea suceveană a reuşi să ducă la capăt proiecte importante, dar şi să promoveze altele noi.
·        Lungu este nemulţumit de starea proastă a arterelor secundare, nefinalizarea licitaţiei pentru noul operator de salubritate, cât şi de nesoluţionarea problemei maidanezilor.        
„Anul 2013, a fost unul dintre cei mai dificili, din punct de vedere financiar, din ultima perioadă”, şi-a deschis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prezentarea bilanţului activităţii Primăriei din anul care se apropie de final. Şeful municipalităţii sucevene a subliniat că, în ciuda condiţiilor economico-financiare defavorabile, au fost finalizate o serie de proiecte importante, dar şi demarate unele noi. Printre altele, Lungu a evidenţiat încheierea asfaltării cu fonduri europene a 11 străzi şi semnarea contractului de finanţare, în valoare de 8,2 milioane de lei pentru modernizarea a încă 10 artere, podului rutier de peste râul Suceava şi pasajului CFR, ambele din cartierul Iţcani. Relevante sunt, de asemenea, aprobarea finanţării de 8,1 milioane de franci elveţieni pentru reabilitarea iluminatului public, achiziţionarea de autovehicule electrice şi încălzirea Bazarului, precum şi punerea în funcţiune a noii centrale de termoficare în sistem centralizat a Bioenergy Suceava, investiţiei cu fonduri private de circa 80 de milioane de euro. Primarul Sucevei a amintit despre demararea lucrărilor în valoare  de 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea alimentării cu apă şi canalizării de pe 84 de străzi, inaugurarea Centrului tradiţiilor populare, cât şi intervenţiile în faze avansate de la Cetatea de Scaun a Sucevei, ruta ocolitoare a reşedinţei de judeţ, dar şi pe cele de la Centrul cultural „Bucovina”. În curs de realizare sunt studiul de dezvoltare durabilă al „Zonei metropolitane” Suceava şi proiectul „Nord Skatepark” Suceava. Ion Lungu a mai făcut referire la inaugurarea unui nou adăpost pentru câinii vagabonzi, finanţarea handbalului universitar şi fotbalulului de liga a II-a, sprijinirea financiară a unităţilor de cult şi acordarea de abonamente subvenţionate pentru elevi şi studenţi, precum şi pentru pensionarii cu probleme de sănătate.                              
·        În 2014, vor fi  terminate proiectele începute, accesate fondurile elveţiene, dar şi altele noi, europene.
La nerealizări, Lungu a enumerat problema câinilor fără stăpân, şi cu toate că, din acest punct de vedere, Suceava se află cu un pas înainte faţă de alte localităţi, se speră ca o soluţionare definitivă să fie găsită până pe 31 martie 2014. Un alt aspect este cel referitor la „starea deplorabilă” a străzilor secundare şi, pentru că fonduri comunitare cu destinaţia respectivă nu există, arterele cu pricina vor fi reabilitate cu resurse bugetare locale, cât şi în cadrul proiectelor promovate în cadrul Arealului de dezvoltare urbană „Suceava-Botoşani”. O altă nereuşită, este cea privitoare la neadjudecarea, după 1 an de licitaţii şi contestaţii, a operatorului de salubritate stradală. „Anul 2013 a fost unul greu, însă, cu toate acestea, am avut şi câteva realizări importante. Ne propunem ca, în 2014, să finalizăm proiectele începute şi să putem folosi, cât mai repede, fondurile elveţiene, dar şi pe cele europene”, a accentuat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mulţumind sucevenilor pentru înţelegerea de care au a dat dovadă şi urându-le „La mulţi ani!”.