16 decembrie 2013

Scumpirea transportului agentului termic, obligatorie pentru funcţionarea eficientă a sistemului centralizat de termoficare  
·        În august 2008, am cerut actualizarea de la 99 de lei fără TVA la 117 lei, dar nu s-a aprobat, aşa încât am ajuns unde am ajuns, cu multe cheltuieli neacoperite”, declară administratorul special Ovidiu Dumitrescu.
Conducerea societăţii comerciale Termica Suceava este convinsă că majorarea tarifului serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei este una „normală”, cât şi necesară unei funcţionări eficiente a sistemului centralizat de termoficare. În şedinţa de joi, consilierii locali suceveni urmează a analiza proiectul de hotărâre privind creşterea tarifului de la 123 pe gigacalorie la 198 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitresu a declarat, ieri, a că noua valoare a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în condiţiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006. Dumitrescu a precizat că, în perioada care a trecut, preţul apei folosite a sporit cu 172 %, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285 de procente, iar energia electrică cu 55 %. În august 2008, Termica a cerut majorarea preţurilor de facturare, dar nici atunci Consiliul Local nu a fost de acord, lucru care ne-a mărit pierderile”, a iterat şeful firmei în insolvenţă din Lunca Sucevei. În cazul în care legislativul local va accepta majorarea, tariful total al energiei termice livrate populaţiei, inclusiv cel de producţie, ar putea ajunge la 342 de lei pe gigacalorie, tarif valabil până la sfârşitul lunii martie, anul viitor, dată la care va expira contractul cu Termica. Însă, consumatorii casnici vor achita tot 185 de lei, ca şi până acum, diferenţa urmând să fie acoperită de către Primărie, prin subvenţii de la bugetul local. Anterior, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-a arătat împotriva acestei majorări, pe care a numit-o “anomalie”, deoarece noul tarif la transport va fi mai mare chiar decât cel de producţie. „ANRSC a analizat documentul de sute de pagini, e greu să-i păcăleşti, acolo fiind specialişti în domeniu care analizează toţi indicatorii, iar fiecare leu trebuie justificat.  Creşterea poate este mare, dar noi vorbim de cifre clare. Preţul la apă industrială şi potabilă a crescut de la 1,26 lei metrul cub, fără TVA, în 2006, la 3,43 lei în 2013, iar la canalizare de la 0,54 lei, fără TVA, pe metru cub în 2006, la 2,08 lei acum.  De asemenea, indicele preţurilor de consum s-a majorat, în perioada 2006-2013, cu 53 %”, a explicat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, adăugând că, în Suceava, există şi o particularitate care duce la costuri suplimentare, anume diferenţa de nivel de 100 metri între zona de producere a agentului termic, adică Lunca Sucevei, şi cea de transport final, care o reprezintă cartierele Zamca, „George Enescu şi Obcini.