20 decembrie 2013

Pentru anul 2014,
Dările sucevenilor nu sunt înăsprite

·        „Atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, manifestă dificultăţi economico-financiare”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Mai mult, la propunerea alesului PPDD, Adrian Arămescu,  şi prin vot majoritar,  de bonificaţia de 10% la plata anticipată vor avea parte şi proprietarii de mijloace de transport.   
Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014. După votul aleşilor, acestea rămân la nivelurile celor din anul 2013, adică aşa cum au fost fundamentate de către specialiştii executivului. Primarul Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, şi-a susţinut propunerea prin aceea că atât populaţia, cât şi agenţii economici, au puterea de plată afectată de criza economică, edilul şef menţionând că degeaba vor fi stabilite niveluri mărite ale obligaţiilor, dacă acestea nu vor putea fi achitate. „Având în vedere că majoritatea contribuabililor, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, manifestă dificultăţi economico-financiare, consider că este oportun să menţinem, în anul fiscal 2014, acelaşi nivel la impozitelor şi taxelor ca şi în anul fiscal 2013”, a precizat primarul Ion Lungu. În baza Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal executivul, valabilă rămâne şi acordarea de facilităţi fiscale, respectiv a unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, a impozitelor pe teren şi clădiri ,până la 31 martie 2014, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice.

Consilierul PPDD, Adrian Arămescu a propus extinderea acestei facilităţi şi la celelalte categorii de impozite şi taxe locale, însă secretarul municipiului, Ioan Ciutac, a menţionat că acest lucru nu este posibil. Drept pentru care Arămescu s-a oprit doar asupra impozitului pe mijloacele de transport, de reducerea în cauză urmând a avea parte atât persoanele fizice, dar şi cele juridice. Primarul Ion Lungu nu s-a manifesta făţiş împotriva propunerii, însă a ţinut să pună în vedere că, la o primă apreciere, prin aplicarea noii prevederi bugetul local ar putea fi păgubit cu cel puţin 500.000 de lei. Edilul şef a opinat că trebuia făcută o analiză şi o separare între diferitele categorii de plătitori ai acestui de impozit, „întrucât nu este corect ca proprietarul unui bolid de 30.000 de euro să aibă parte de reducere de impozit”. Consilierii locali au cerut o pauză de consultări, iar la reluarea şedinţei, amendamentul colegului lor Adrian Arămescu a trecut cu 20 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.              

De menţionat este faptul că se constituie integral în venituri proprii ale bugetelor locale impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile, penalităţile la impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru. Impozitele şi taxele locale datorate de contribuabilii cu domiciliul, sediul sau punctul de lucru în municipiul Suceava constituie o sursă importantă devenituri pentru cheltuielile publice a căror finanţare se asigură de la de al bugetul local. Neschimbate au rămas şi nivelurile tarifelor de închiriere. Anul acesta, pe 5 februarie, consilierii locali suceveni au aprobat, după la şase şedinţe şi amânări, nivelul  definitiv al dărilor locale pe 2013. Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, acestea au fost majorate cu 16%, reprezentând actualizarea cu indicele inflaţiei din ultimii 3 ani.