20 decembrie 2013

Propusă de Termica:
Majorarea cu 62% a transportului energiei termice a căzut în Consiliul Local   
·        „Indiferent cât pierdem sau câştigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraş, dor pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat edilul şef, Ion Lungu.
·        „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, şi nu reuşim să o facem”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica. 
·        Majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenţie de circa 15 milioane de lei.
Transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic nu se scumpeşte, netrecând de votul plenului deliberativului municipal sucevean. Prin proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi  a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local din acest an, tariful local pentru energia termică destinată populaţiei ar fi trebuit să crească până la 341,55 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA,  iar cel al agentului termic livrat agenţilor economici, la 275,44 de lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât şi contravaloarea transportului, distribuirii şi furnizării. Dezbaterile au survenit solicitării Termica de majorare a contravalorii acestui din urmă serviciu de la 123 de lei pe gigacalorie până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%. În acest sens, societatea din Lunca Sucevei a obţinut avizul de specialitatea al ANRSC, majorarea fiind justificată prin creşterea tarifelor la utilităţile aferente activităţii de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu a declarat că noua valoare a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în condiţiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006.
·        „In extremis”, în urma ameninţărilor E.on, „se poate rămâne fără apă caldă şi căldură”.   

Dumitrescu a precizat că, în perioada care a trecut, preţul apei folosite crescut cu 172%, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285 de procente, iar energia electrică cu 55%. „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, şi nu reuşim să o facem. De la deschiderea procedurii, s-au acumulat, în continuare, datorii”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, adăugând că „in extremis”, în urma ameninţărilor E.on, „se poate rămâne fără apă caldă şi căldură”. Primarul Lungu s-a declarat împotriva majorării, menţionând că nu poate fi sacrificat întregul municipiu pentru câteva sute locuri de muncă. „Este şi o chestie morală, pentru că jumătate din oraş nu are nimic de a face cu activitatea de termoficare. Eu cred că a venit, şi la Termica, ora adevărului, o spun cu toată responsabilitatea, indiferent cât pierdem sau câştigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraş, pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat edilul şef, Ion Lungu, menţionând că majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenţie de circa 15 milioane de lei. Dacă modificările cerute ar fi fost operate, acestea nu ar a fi afectat tariful de 185 de lei pe gigacalorie pe care îl achită, efectiv, consumatorii casnici. De asemenea, în condiţiile în care ar fi fost aprobat, noul tarif de transport, distribuire şi furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bionergy Suceava, cel de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.