18 decembrie 2013

Lungu, la DNA, pentru programul de anvelopare termică din 2009   
·        „M-au chemat de vreo 5 ori la DNA, am dat cu subsemnatul, şi nici nu ştiu de ce”, a declarat primarul municipiului Suceava.
·        Ediul şef ar putea fi tras la răspundere din cauză că  mulţi dintre beneficiari nu şi-au achitat nici până acum cota lor de contribuţie financiară.
Municipiul Suceava nu a reuşit să depună nici măcar un dosar pentru reabilitarea termică, cu finanţare europeană, a blocurilor de locuinţe, recunoscut ieri, şeful administrativului local, Ion Lungu. Edilul şef spune că, după ce şi-au dat acordul de participa în proiect cu partea lor  de bani, mai multe asociaţii şi l-au retras, una dintre cauze fiind slaba capacitatea       financiară  a proprietarilor de locuinţe. Lungu a precizat că, în bugetul local pe 2013, a fost prinsă o sumă de 1 milion de lei cu această destinaţie, fonduri care au rămas neatinse. „Este ruşinos pentru noi, pentru că nu am reuşit să depunem niciun proiect, din caza lipsei acordului asociaţiilor de proprietari. Estimam că vom face vreo 3.000 de apartamente, am prins 10 miliarde de lei vechi în buget, dar nu am cheltuit niciun leu”, a iterat primul gospodar al urbei reşedinţă.        Chiar dacă intenţiile iniţiale au fost lăudabile, ulterior nici măcar câştigătorul licitaţiei pentru executarea studiilor obligatorii nu s-a dovedite a fi mai serios. „A venit şi un proiectant de la Bucureşti, a câştigat licitaţia, şi a făcut proiectul într-un birou, iar când a venit la Suceava, acesta nu a fost bun, iar oamenii l-au întors”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni.      
·        În ianuarie, la ADRNE, ar putea fi înaintată documentaţia pentru izolarea termică a circa 300 de apartamente.
Pe de altă parte, Lungu a atras atenţia că atragerea de fonduri europene presupune un control strict al utilizării acestora, neregulile în aplicarea proiectului putându-se lăsa cu retragerea finanţării comunitare, condiţii în care Primăria şi proprietarii vor fi obligaţi să suporte întreaga contravaloare a lucrărilor de anvelopare termică. În aceste context, edilul şef a ţinut să remarce că mulţi dintre beneficiarii programului guvernamental de reabilitare termică din anul 2009 nu şi-au achitat nici până acum cota lor de contribuţie, situaţie în care Lungu a trebuit să dea explicaţii la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Nici astăzi nu am închis programul guvernamental, lucrările fiind făcute şi repartizate de mult timp. Oamenii s-au văzut cu sacii în căruţă şi nu s-au mai gândit să plătească diferenţele la asociaţiile de proprietari. M-au şi chemat de vreo 5 ori la DNA, am dat cu subsemnatul, şi nici nu ştiu de ce”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, exprimându-şi speranţa ca, în luna ianuarie 2014 să poată fi înaintată, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est, documentaţia pentru izolarea termică a circa 300 de apartamente.

Potrivit ghidului şi programului pilot, anvelopate pot fi locuinţele construite în perioada 1950-1990, beneficiarii, adică proprietarii de apartamente şi Primăria, participând, la un loc, cu 40% din resursele financiare necesare. În blocurile în care peste 50% din familii au venituri mai mici de 150 de euro, bugetul local va suporta 30% din fonduri, iar proprietarii vor asigura partea lor de 10%. Participarea va fi de împărţită, în mod egal, acolo unde veniturile a peste 50% din proprietari nu depăşesc 350 de euro pe familie. Primăria va veni cu 10% din finanţare în situaţia în care peste jumătate din familiile de pe un condominiu au venituri de sub 550 de euro, caz în care acestea din urmă vor avea, fiecare, câte un aport de 30% din contravaloarea lucrărilor.