11 decembrie 2013

Jumătate din viitorul tarif majorat al transportului energiei termice o reprezintă cheltuielile cu salariile de la Termica 
·        Dacă majorarea va fi aprobată, transportul agentului termic va fi cu mult mai scump decât producerea acestuia în noua centrală termică a Bioenergy.
·        Conform fundamentării de creştere a contravalorii serviciului prestat de Termica,  pe medie, un lucrător de la această societate ar avea salariul mai mare decât primarul Sucevei.    
 Societatea comercială Termica Suceava solicită majorarea tarifului pentru transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi dezbătut în şedinţa ordinară de luna aceasta a deliberativului din reşedinţa de judeţ. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut public ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, că firma suceveană are, în acest sens, avizul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale(ANRSC), noul nivel urmând a ajunge, în caz că trece de plenul aleşilor, 197,91 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Aceasta înseamnă că serviciul prestat de Termica ar putea fi mai costisitor cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în centrala nouă în cogenerare a Bionergy Suceava, de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.    
Lungu a ţinut să precizeze că respectivele cheltuieli sunt unele mari, iar în cadrul acestora, cele de personal - respectiv cu drepturile salariale şi obligaţiile aferente către diverse bugete - depăşesc 50% din total. Astfel, raportat la cei 150 de lucrători ai Termica, potrivit unui calcul elementar, ar rezulta că, în medie, un angajat al firmei de termoficare din Lunca Sucevei ar câştiga un brut de 3.900  lunar, mai mult decât primarul reşedinţe de judeţ, plătit cu 3.700 de lei pe lună.                   „Nu vreau să comenteze mai mult, însă, în această fundamentare au fost prinse cheltuieli fără număr. Astfel, cheltuieli salariale au sunt de 50%, ceea ce însemnă că, împărţit la numărul de salariaţi de acolo, aceştia din urmă câştigă mai mult decât primarul. Voi pune proiectul în dezbaterea Consiliului local, iar cei care vor hotărî vor fi consilierii” a revelat şeful municipalităţii sucevene.    
·        În această iarnă, încălzirea pe cărbune reclama un necesar de 100 de milioane de lei, iar tariful real al gigacaloriei ar fi ajuns la 700 de lei.

Ocupantul fotoliului din Areni şi-a exprimat speranţa că licitaţia pentru delegarea serviciului de transportul, furnizarea şi distribuirea energiei termice va clarifica aceste aspecte,  noile „costuri urmând a fi unele corecte şi suportabile pentru populaţie”. „O spun cu toată sinceritatea că, în cazul în care nu construiam această nouă centrală a Bioenergy, Suceava nu mai avea încălzire în această iarnă”, a precizat ediul şef Ion Lnugu, menţionând că funcţionarea CET pe cărbune ar fi presupus un necesar de 1000 de miliarde de lei vechi, iar cu toate majorările solicitate de către Termica, tariful real al gigacaloriei ar fi ajuns la 7 milioane de lei vechi.  De precizat este faptul că aleşii locali au votat încetarea, începând cu data de 31 martie 2014, a contractului de concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a  energiei termice  nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi societatea comercială Termica. Drept consecinţă, Consiliul Local a aprobat organizarea unei noi licitaţii privind delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de transport, distribuire şi furnizarea a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava.