03 decembrie 2013

Suceava, judeţ turistic de tranzit?
·        Odată materializate, proiectele mari, precum amenajarea pârtiei de schi de pe Rarău, modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, precum şi viitorul Safari Park de la Păltinoasa ar putea contribui în mod esenţial la  dezvoltarea turismului.
Judeţul Suceava are, în prezent un turism de tranzit, opinează prefectul Florin Sinescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu arată că potrivit statisticilor oficiale, perioada de şedere în judeţ este de circa 2,2 zile de fiecare turist, ceea ce însemnă foarte puţin.  „Vorbim despre turism în Suceava, însă despre un turism care, în ultima perioadă, s-a axat doar pe monumentele UNESCO, un turism religios. Practic, în acest moment, noi avem, conform statisticilor oficiale, 2,1-2,2 nopţi de şedere, ceea ce nu este deloc mult. Ne încadrăm într-un turism de tranzit, deci nu dispunem de o zonă dezvoltată pentru turism, ci doar de una de atracţie turistică”,  explică prefectul de Suceava.  Sinescu a arătat că în derulare se află proiecte mari, precum amenajarea  pârtiei de schi de pe Rarău, modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, precum şi proiectul viitorului Safari Park de la Păltinoasa care, odată materializate, ar putea contribui în mod important la  dezvoltarea turismului.
Şeful serviciilor desconcentrate îşi pune mari speranţe şi în promovarea de mici proiecte în intervalul 2014-2020, în noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, perioadă în care, cu fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de organismele europene, va putea fi dezvoltat tot ceea ce ţine de infrastructura de rutiere, cât şi de cea de alimentare cu apă şi canalizare.
·        Primarii trebuie să-şi pregătească din timp portofoliile de proiecte pentru programarea europeană 2014-2020. 
Sinescu arată că, deja a avut întâlniri cu şefii unităţilor teritorial-administrative din judeţ, cărora le-a cerut să se pregătească din timp pentru viitoarele sesiuni de finanţări comunitare, întrucât regula este „primul venit, primul servit”.
Prefectul dat ca exemplu necesitatea modernizării drumurilor forestiere de-a lungul cărora au apărut zone rezidenţiale, însă, pentru aceasta, elementele respective de infrastructură rutieră ar trebui transferate de la Romsilva în domeniului public al comunelor, oraşelor sau municipiilor, după caz. „Am solicitat primarilor să identifice, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, tot ceea ce înseamnă aceste bunuri, care sunt în domeniul public al statului, în special în administrarea Romsliva”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, menţionând că o zonă de interes este şi finanţarea cinematografelor care vor trece la administraţiile locale.