15 mai 2018


Şase avertismente pentru încălcarea legislaţiei de gospodărire a apelor
·       Inspectorii SGA au întreprins, doar în primul trimestru din 2018, 134 de controale privind încadrarea în prevederile avizelor şi autorizaţiilor cursuri de apă.
În vederea administrării, exploatării, întreţinerii, reparării, completării şi modernizării lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a efectuat, în primul  trimestru al anului 2018, 589 de ore de exploatare de acumulări, 1.356 de ore de mentenanţă a echipamentelor hidomecanice şi 1.356 de ore de mentananţă a echipamentelor electrice. Conform directorului executiv Daniel Drăgoi, în ceea ce priveşte întreţinerea lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare, s-au făcut tăieri de vegetaţie lemnoasă pe aproape 9 hectare, precum şi igienizarea a peste 1 km de cursuri de apă. Potrivit şefului SGA, pentru urmărirea evoluţiei calitative a apelor, în perioada amintită, supuse monitorizării au fost două secţiuni ale lacului de acumulare Bucecea, precum şi alte 15 secţiuni aflate pe 11 cursuri de apă. Daniel Drăgoi a mai precizat, printre multe altele, lucrătorii instituţiei au întocmit 23 de procese verbale pentru cantităţile de nisipuri şi pietrişuri extrase din albiile cursurilor de apă, 123 de procese verbale pentru evacuări de ape uzate epurate, precum şi 117 de procese verbale pentru monitorizarea cantităţilor de apă prelevată. Pe de altă parte, pentru folosinţe de apă s-au eliberat 32 de autorizaţii, 14 avize şi 10 notificări de punere în funcţiune.    
Nu în cele din urmă, cu prilejul acţiunilor din teren, urmărite au fost funcţionarea corectă şi respectarea prevederilor avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor. „În primele 3 luni ale anului, pe latura de control al utilizatorilor de apă şi al lucrărilor construite pe apă şi în legătură cu apele, din punct de vedere al funcţionării şi al încadrării în prevederile avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, inspectorii SGA au întreprins 134 de controale”, a explicat Daniel Dărgoi, director executiv al Sistemului pentru Gospodărirea Apelor.  Astfel, în cel dintâi trimestru al anului 2018, ca urmare a activităţilor de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor, cei găsiţi în neregulă s-au ales cu 6 avertismente.