24 mai 2018

Investiţia în Divizia de transport ecologic, condiţie obligatorie pentru achiziţionarea autobuzelor electrice
·       Acessta este preconizată la 1,5 milioane de lei, incluzând platforma de garare, staţia de mentenanţă, birourile, vestiarele, depozitul de scule şi piese, standul pentru verificare auto şi spălătoria auto.
·       Municipiul Suceava va depune un proiect european pentru  accesarea 25,4 de milioane de lei, în vederea achiziţionării a 30 de autobuze electrice de capacitate mare şi a 10 autobuze de capacitate mică.
În municipiul Suceava se va constitui Divizia de transport electric a societăţii de transport public local TPL. Investiţia propusă pentru înfiinţarea acesteia este supusă aprobării în şedinţa Consiliului Local de la finele acestei luni, aceasta incluzând amenajarea terenului, construirea platformei betonate şi realizarea unei împrejmuiri metalice. Din fondul de rezervă al bugetului local urmează a fi disponibilizată o sumă de 1,5 milioane de lei, lucrările vizând o suprafaţă totală de 9.750 de metri pătraţi. Astfel, platforma de garare va fi de 5.000 de metri pătraţi; staţia de mentenanţă va avea 900 de metri pătraţi; birourile-60 de metri pătraţi; vestiarele-80 de metri pătraţi; depozitul de scule şi piese-50 de metri pătraţi; standul pentru verificare auto-65 de metri pătraţi, iar spălătorie auto-65 de metri pătraţi. „Sper să realizăm investiţia în acest an, să punem această platformă la dispoziţia proiectului prin care vrem să achiziţionăm autobuzele electrice şi să constituim Divizia de transport ecologic în municipiul Suceava”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei. În cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, municipiul Suceava ar putea accesa 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice de capacitate mare şi a 10 autobuze de capacitate mică, cu sistem de e-tiketing şi de „monitorizare în trafic a flotelor”.  Aprobarea Proiectului  „Sistem integrat de transport ecologic” este condiţionată de construirea, pe o suprafaţă proprietate a autorităţilor locale, a unor amenajări corespunzătoare pentru adăpostirea şi întreţinerea mijloacelor de transport în cauză. Municipiul Suceava avea terenuri disponibile în Lunca Sucevei, la fostul operator de termoficare în sistem centralizat, dar şi la actualul sediul al TPL, însă suprafeţele sunt afectate de procese cu Termica şi, respectiv, TASA.