10 mai 2018



Termenul limită expirând pe 15 mai,
Judeţul Suceava este peste media pe ţară la cererile pentru subvenţiile APIA  
·        85,5% dintre fermierii suceveni şi-au identificat deja terenurile, suprafaţa solicitată la plată fiind 71% din total.
·        Acestea în comparaţie cu media naţională de depuneri de cereri de 80,8%, respectiv cu cea de solicitări în vederea plăţii de 54,7%.
·        „În cazul unităţilor administrativ-teritoriale care au accesat programe de cadastrare gratuită beneficiul este unul vizibil, prin reducerea simţitoare a suprapunerilor”, arată Eugen Mogoş, director executiv APIA Suceava.
Un total de 41.372 de fermieri din judeţul Suceava s-au prezentat cu solicitări, în cadrul campaniei de primire a cererilor unice de plată, acţiune care, în 2018, are loc sub sloganul „Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA”. Campania a demarat pe 1 martie, Eugen Mogoş, directorul executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava declarând că, anul acesta, invitaţi şi programaţi au fost 48.353 de fermieri. Drept urmare, deja 85,5% dintre cei „convocaţi” şi-au identificat suprafeţele, aşteptaţi la centrele locale fiind încă 6.981 de agricultori. Suprafaţa solicitată la plată, pe data de 8 mai, era de 135.880 de hectare, respectiv 71% din totalul calculat de 191.000 de hectare. Potrivit şefului APIA Suceava, judeţul nostru se situează peste media pe ţară, care la depuneri de cereri era de 80,8%, iar la suprafaţa solicitată, ajunsese la 54,7%. „Acţiunea de primire a cererilor se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca în fiecare an, conform programărilor. În privinţa identificării suprafeţelor nu există probleme deosebite faţa de anii anteriori, dar trebuie spus că în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care au accesat programe de cadastrare gratuită beneficiul este unul vizibil, prin reducerea simţitoare a suprapunerilor”, a reliefat Eugen Mogoş, director executiv al  APIA Suceava, menţionând că solicitările pot fi înaintate până pe 15 mai, la cele 9 centre locale ale APIA, respectiv în Suceava, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Cajvana şi Vicovu de Sus. În cazul fermierilor care solicită la plată o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol, cererile unice de plată se depun la Centrul Judeţean APIA din municipiul Suceava. Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice şi persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol, precum şi de deţinătorii de animale. În campania din anul 2017, din judeţul Suceava s-au adunat 48.427 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 201.214,29 de hectare de terenuri.