18 mai 2018

Judeţul Suceava are 74 de perimetre de exploatare a resurselor minerale solide
·       Este vorba  despre 68 de perimetre de exploatare a rocilor utile; un perimetru pentru exploatarea sării; 3 perimetre de exploatare a minereurilor de uraniu, polimetalic şi de mangan, precum şi de două perimetre de exploatare a turbei.
·       Anul trecut, redevenţele datorate bugetului de stat de către companiile cu activitate în judeţul Suceava au însumat 12,42 de milioane de lei, însă efectiv s-au plătit 12,33 de milioane de lei, adică 99,25% din total. 
În primul trimestrul al anului 2018, companiile  specializate au achitat redevenţe miniere în valoare de 2,56 de milioane de lei pentru resursele minerale exploatate din perimetrele de exploatare din judeţul Suceava. Aceasta potrivit lui Ion Badale coordonatorul Compartimentului Teritorial de Inspecţie pentru Resurse Minerale (CTIRM) Cîmpulung Moldovenesc, care a precizat ieri, în şedinţa Colegiului prefectural, că faţă de perioada omoloagă a anului 2017, redevenţele miniere încasate la bugetul de stat au fost cu 344.748 de lei mai mari. Conform şefului CTIRM, în contul anului 2017, taxa pentru activitatea minieră aferentă perimetrelor din judeţul Suceava s-a ridicat la 872.328 de lei, aceasta fiind achitată în integralitate. „Pentru 2018 facem referire doar la taxa pe activitatea minieră pentru perimetrele în care activitatea se desfăşoară în baza licenţelor de exploatare, la care aceasta se plăteşte anticipat, respectiv în luna decembrie a anului în curs pentru anul următor. Astfel, s-a datorat şi achitat, către bugetul de stat, suma de 830.214 de lei”, a explicat Ion Badale. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte anul 2017, redevenţele datorate bugetului de stat de către companiile cu activitate în judeţul Suceava, au însumat 12,42 de milioane de lei, însă efectiv s-au plătit 12,33 de milioane de lei, adică 99,25% din total.  În zona de competenţă a Compartimentului Teritorial de Inspecţie pentru Resurse Minerale (CTIRM) Cîmpulung Moldovenesc sunt în folosinţă 190 de perimetre de exploatare şi cercetarea a resurselor minerale. Este vorba despre 42 de perimetre pentru ape minerale şi 148 de perimetre pentru minerale solide. Însă, în judeţul Suceava, efectiv există 94 de  perimetre, dintre care 20 de perimetre de ape minerale şi 74 de resurse minerale solide. În categoria acestora din urmă se înscriu 68 de perimetre de exploatare a rocilor utile; un perimetru pentru exploatarea sării; 3 perimetre de exploatarea minereurilor de uraniu, polimetalic şi de mangan, precum şi două perimetre de exploatare a turbei.