04 mai 2018


De Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă,
Comemorare a salariaţilor suceveni decedaţi în accidente de muncă
·        Campania a fost comună cu Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor, scopul acesteia fiind îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri, dar şi la combaterii exploatării muncii copiilor. 
·        53 de persoane accidentate în muncă au fost înregistrate în judeţul Suceava, anul trecut, la locul serviciu sau în legătură cu acesta, pierzându-si viaţa 3 angajaţi.
·        În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente cu consecinţe grave asupra sănătăţii, în comparaţie cu lucrătorii adulţi  de peste 25 ani.
 Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, a marcat Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă a întreprins organizând mese rotunde, întâlniri cu angajatorii, cu lucrătorii desemnaţi, cât şi partenerii sociali din diferite domenii de activitate. Inspectorul şef Romeo Butnariu a declarat că participanţii au fost de la firme şi instituţii din diferite domenii de activitate, inclusiv inspectori de muncă din cadrul Serviciului „Control securitate şi sănătate în muncă”. În acest context, inspectorii de muncă au prezentat materiale intitulate „Istoria zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă”, „Îmbunătățiți securitatea și sănătatea tinerilor lucrători”, precum şi ”Ieşirea timpurie din muncă”. „S-au evocat și câteva dintre accidentele de muncă soldate cu decesul lucrătorilor în timpul desfășurării activității pe teritoriul județului Suceava, lucrători ce se numără printre cei ce au fost comemorați. Cu toţii au păstrat un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale”, a arătat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.  În 2018, Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă s-a celebrat în cadrul unei campanii comune cu Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor, sub sloganul „Generația securitate şi sănătate” („Generation Health & Safety”). Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acțiuni pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri și  combaterea exploatării muncii copiii.  La nivel mondial există circa 541 de milioane de tineri lucrători, cu vârsta între 15 şi 24  de ani, care reprezintă mai mult de 15% din forţa de muncă mondială. Statistica include şi 37 de milioane de copii implicaţi în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente cu consecinţe grave asupra sănătăţii, decât lucrătorii adulţi cu vârsta peste 25 ani. Nu mai puţin de 53 persoane accidentate în muncă au fost înregistrate, în judeţul Suceava, pe durata anului 2017, 50 dintre nedoritele evenimente având drept consecinţă incapacitatea temporară de muncă. De asemenea, din păcate, în anul la care facem referire, la locul de muncă sau în activităţi în legătură cu acesta şi-au pierdut viaţa 3 angajaţi.