31 mai 2018


La concesionare,
Serviciu special pentru îngroparea cablurile care atârnă pe stâlpii şi blocurile din Suceava
·       „Primăria nu are nici forţa, nici personalul necesare, dar nici nu vom sta să angajăm oameni pentru a urmări fiecare cablu prin oraş”, arată edilul-şef Ion Lungu, menţionând că fiecare operator de servicii de comunicaţii va trebui să plătească o taxă câştigătorului licitaţiei.
·       O primă tentativă de „îngropare” a cablurilor suspendate  a avut loc în anul 2012, dar ADRNE nu a aprobat demersul, din cauză că lucrările diminuau valoarea proiectului POR de reabilitare a infrastructurii rutiere.
Autorităţile locale din municipiul Suceava lucrează la un sistem de „canalizaţie subterană” a cablurilor. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu care, într-o conferinţă de presă, a precizat că „este urât să vezi atârnând cabluri pe toţi stâlpii, atunci când intri în oraş”, arătând că, în acest sens, va fi organizată o licitaţie de atribuire în concesiune a respectivului serviciu.  „Primăria nu are nici forţa, nici personalul necesare , dar nici nu vom sta să angajăm oameni pentru a urmări fiecare cablu prin oraş. Nu inventăm noi roata, vom face un contract de concesionare, un model similar fiind deja aplicat în Oradea”, arată edilul-şef. Conform lui Lungu, municipiul Suceava pune la dispoziţie terenurile aparţinând domeniul public, în vederea realizării respectivului tip de „canalizaţie subterană”, colaborând cu operatorul în vederea promovării şi dezvoltării noului sistem. La rându-i, viitorul concesionar urmează să acopere, cu surse financiare proprii, cheltuielile de proiectare, realizare şi executare propriu-zisă a obiectivului în cauză. Totodată, firma concesionară se obligă să sigure accesul nediscriminatoriu la sistemul de „cabluri îngropate”, însă, în schimbul acestuia, îşi rezervă dreptul de a percepe o taxă. Demersul presupune mai multe faze, începând cu studiul topografic, proiectul tehnic, asigurarea asistenţei tehnice şi realizarea efectivă a investiţiei. Primarul Ion Lungu crede că investiţia poate fi materializată în maxim 2 ani, contractul de concesiune va fi parafat pentru o perioadă de 10 ani, iar redevenţa percepută de autorităţi va fi de 15%. „Îmi doresc ca, în această vară, să intrăm cu acest proiect şi caietul de sarcini în Consiliul Local, astfel încât să declanşăm procedura de licitaţie”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei. O primă tentativă de „îngropare” a cablurilor suspendate  a avut loc în anul 2012, când prin finanţare POR 2007-2013, au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ. La acea dată, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu a aprobat amenajarea de canale pentru cabluri, din cauză că lucrările diminuau valoarea proiectului principal. De cealaltă parte, societăţile de operare prin cablu de pe raza urbei reşedinţei de judeţ nu au răspuns chemării autorităţilor de a intra într-un parteneriat. De remarcat este faptul că, în februarie 2010, şeful executivului sucevean retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii prin licitaţie publică a reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public din municipiul reşedinţă. Cererea aparţinea unui cunoscut operator în domeniu, iar Ion Lungu îşi motiva motivat gestul prin aceea că, după promovarea proiectului local, la nivel naţional intrau în vigoare reglementări care interziceau pozarea aeriană a reţelelor de servicii de telecomunicaţii prin cablu.