07 mai 2018


Anomaliile climatice i-au derutat pe agricultorii suceveni, dereglările din campanie fiind pe cale să dea peste cap recoltele din acest an   
·        Iarna grea a durat până la finele lui martie, iar în aprilie, când s-a trecut direct în vară, culturile timpurii s-au semănat odată cu cele târzii, suprapunerea celor două etape fiind una nemaiîntâlnită până acum.     
·        „Temperaturi de 29-30 de grade Celsius, pe care le-am avut săptămâna trecută, este cam mult pentru perioada în care ne aflăm şi, cel puţin eu, personal, nu ştiu să fi fost ani cu asemenea temperaturi în judeţul Suceava”, spune Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole.
·        Producătorii agricoli din Forăşti, Drăguşeni şi Oniceni, în sudul judeţului, precum şi cei din Siret şi Muşeniţa, în nord, nu au văzut de săptămâni întregi o picătură de ploaie, culturile nerăsărind sau ieşind neuniform.
·        Speranţele agricultorilor suceveni se agaţă de ploile anunţate pentru zilele următoare, aceştia, continuând  să invoce, ca dintodeauna, ajutorul divin.

Campania agricolă de primăvară se apropie de final în judeţul Suceava. Din cele 116.000 de hectare programate a fi însămânţate în primăvară, semănate efectiv au fost, până la această dată, 98.000 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ 93% din total. În curs de înfiinţare mai sunt o parte dintre culturile de soia, nutreţ, porumb, fasole, precum şi cele de legume din zona de munte. Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava spune că 2018 este un an cu totul atipic, întrucât cele două etape ale campaniei s-au suprapus. În consecinţă, dacă la finele lui martie eram încă iarnă, luna aprilie a început să evolueze cu temperaturi de vară, iar însămânţări culturilor timpurii au coincis cu cele ale culturilor iubitoare de căldură. „Din punctul de vedere al desfăşurării, este o campanie suprapusă, întrucât nu am mai avut posibilitatea de a vorbi despre culturi care să fie semănate într-o primă fază, iar altele în cea de a doua, cum am fost obişnuiţi până acum în agricultură. Cauza o reprezintă temperaturile deosebite de ridicate pe care le-am avut în primele zile de primăvară. De fapt, am intrat în plină vară, având în vedere că temperaturile din zona noastră au depăşit cu mult mediile care trebuiau să se înregistreze la jumătatea lunii aprilie şi începutul lunii mai. Temperaturi de 29-30 de grade Celsius, pe care le-am avut săptămâna trecută, este cam mult pentru perioada în care ne aflăm şi, cel puţin eu, personal, nu ştiu să fi fost ani cu asemenea temperaturi în judeţul Suceava”, spune şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Drept urmare, cerealele de primăvară, cartoful, seminţele mici, plantele furajere şi sfecla s-au semănat odată porumbul, care este cunoscută ca o plantă termofilă. În cazul culturilor cu seminţe mici, cum ar fi lucerna, trifoiul, gramineele, şi plantele de nutreţ, lipsa de precipitaţii a făcut ca răsărirea să fie neuniformă, lucru valabil şi pentru cerealele de primăvară şi mazăre. Acesta este atât efectul căldurii situate peste mediile climatologice multianuale, cât şi al vântului persistent, care au provocat evaporarea apei şi au înrăutăţit condiţiile necesare unei bune germinaţii.
·        Foarte bine arată culturile semănate la începutul sezonului rece trecut, precum orzoaica şi orzul de toamnă, care dau în spic, rapiţa fiind deja înflorită.
Pe deasupra, în această primăvară pământul s-a lucrat mai greu, zăpada căzută pe teren dezgheţat ducând la formarea de bulgări aproape de nedistrus. „Prin urmare a fost o campanie destul de grea pentru producătorii agricoli din judeţul Suceava, consumul de combustibil fiind ridicat. S-au efectuat lucrări suplimentare, pentru a avea o pregătire corespunzătoare pentru semănat, iar trecerile repetate au provocat şi pierderea apei din sol. Însă, trebuie recunoaştem că, în ultima parte a lunii aprilie, în unele zone au fost şi nişte ploi care au favorizat, totuşi, răsărirea plantelor. Din păcate, nu a plouat peste tot. Am stat de vorbă cu producători agricoli din Forăşti, Drăguşeni, Oniceni, în zona de sud a judeţului, care nu au beneficiat nici măcar de o picătură de ploaie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi zonele Siret şi Muşeniţa, unde producătorii se plâng de lipsa precipitaţiilor, iar culturile nu răsar ori răsar neuniform. În rest, acolo unde au căzut cantităţi reduse de precipitaţii, culturile arată, totuşi, binişor”, explică şeful DAJ Suceava. În schimb, Haralampie Duţu a ţinut să precizez că, la această dată, foarte bine arată culturile semănate la începutul sezonului rece, precum orzoaica şi orzul de toamnă, care dau în spic, rapiţa fiind deja înflorită. În ceea ce priveşte viitoarea recoltă, speranţele agricultorilor suceveni se agaţă ploile anunţate pentru zilele următoare, aceştia, invocând ca, de obicei, ajutorul divin. „Pentru culturile prăşitoare, acolo unde este posibil, este indicată o praşilă pentru distrugerea crustei care se formează, astfel încât să se menţină umiditatea în sol. Alte posibilităţi nu prea există, dar întotdeauna am stat cu speranţa la Dumnezeu, în sensul ca atât precipitaţiile, cât şi temperaturile să fie corespunzătoare, cu alte cuvinte în factori de mediu optimi, ca se poată dezvolta culturile”, a explicat Haralampie Duţu director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.